Očekivana reakcija
11

Rusija negira da koristi iranske dronove: "Pokušavaju pogoditi dvije mete odjednom"

B.H.
Ukrajinski policajci pokušavaju pogoditi ruski dron (Foto: EPA-EFE)
Ukrajinski policajci pokušavaju pogoditi ruski dron (Foto: EPA-EFE)
"Zapadne tvrdnje o izvozu iranskih bespilotnih letjelica u Rusiju nisu ništa drugo nego još jedan primjer dezinformacija", rekao je novinarima prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN-u Dmitry Polyansky.

"Promatrali smo još jednu rundu kampanje dezinformiranja zapadnih izaslanstava, dok su u Vijeću pokrenula pitanje bespilotnih letjelica koje je Rusija navodno koristila u Ukrajini", poručio je ruski diplomat nakon zatvorenih konzultacija Vijeća sigurnosti UN-a o tom pitanju .

"Cilj naših zapadnih kolega je jasan: oni pokušavaju pogoditi dvije mete odjednom, izmišljajući umjetni izgovor za pritisak na Rusiju i Iran", dodao je Polyansky.

Amerikanci procjenjuju da je Iran do sada isporučio više stotina dronova koje Rusija koristi prvenstveno na udare na gradove i energetske kapacitete.

Identificirana su dva modela dronova koji se koriste za različite svrhe. Prvi model je Shahed-136 jeftini "kamikaza" dron, koji automatski leti navođen GPS-om i eksplodira pri kontaktu sa metom. Drugi model je Mohajer-6 koji podsjeća na turski dron Bayraktar TB-2.