{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusija neće više informirati saveznike o kretanjima svojih trupa

F
3.5.2007. u 20:43
0
0
Rusija neće više informirati saveznike o kretanjima svojih trupa
0
Rusija neće više informirati saveznike o kretanjima svojih trupa
Potpredsjednik ruske vlade Sergej Ivanov izjavio je u četvrtak da Rusija ubuduće neće više informirati saveznike o kretanjima svojih trupa, nakon što je predsjednik Vladimir Putin doveo u pitanje Sporazum o konvencionalnim snagama u Evropi (FCE).
"Mi smo objavili moratorij na Sporazum o konvencionalnim snagama u Evropi i više nikoga nećemo informirati o kretanjima naših trupa na našoj teritoriji", rekao je Sergej Ivanov a navodi ga agencija Interfax.

"Sve dok naši partneri ne budu ratificirali ovaj sporazum, mi ćemo se pridržavati moratorija", dodao je Ivanov, bivši ministar odbrane i najvjerojatnije kandidat za nasljednika Vladimira Putina na predsjedičkim izborima 2008.

Zabrinut zbog vojne ekspanzije NATO-a do ruskih granica, a posebno zbog američkog prijedloga o proturaketnom štitu, ruski predsjednik je zaprijetio krajem aprila da će izaći iz Sporazuma o konvencionalnim snagama u Evropi (FCR), jednog od ključnih dokumenata koji uređuje pitanje sigurnosti Starog kontinenta nakon hladnog rata.

Ovaj sporazum iz 1990. ima za cilj ograničiti raspoređivanje konvencionalnog oružja Atlantskog saveza i Varšavskog pakta. On je usvojen 1999.

Rusija prigovara baltičkim zemljama da ga nisu ratificirale te da predstavljaju prijetnju zbog pojačane vojne prisutnosti na njenim granicama.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: