Svijet
0

Rusija ne želi životinjske proizvode iz EU

FENA
Rusija je obavijestila Evropsku uniju da namjerava da od 1. januara iduće godine zabrani uvoz svih životinjskih proizvoda iz EU jer, kako tvrdi, članice koje će se tada priključiti "dvadesetpetorici" - Rumunija i Bugarska - imaju loše standarde koji se tiču zdravlja životinja, prenose agencije.

Portparol Evropske komisije Filip Tod je izjavio novinarima da su Rusi obavijestili to izvršno tijelo EU o namjeri da zabrane uvoz životinjskih proizvoda iz Unije.

Odluka Rusije komplikuje već ionako zategnute odnose dviju strana pred samit ruskog predsjednika Vladimira Putina i lidera EU, u petak, prokomentarisala je agencija AP.

Rusija je već zabranila uvoz mesa i pojedinih biljaka iz Poljske. Ukoliko ta zabrana ne bude ukinuta, Poljska je najavila da će blokirati pokretanje pregovora o novom sporazumu o jačanju političkih i ekonomskih veza između Rusije i EU.

Tod je ukazao da je EU poduzela korake za zaštitu sigurnosnih standarda poslije priključenja Rumunije i Bugarske.

U Rumuniji i Bugarskoj je u prošlosti bilo pojave svinjske groznice i problema s higijenom vezanih za loše rukovanje mesom.

Zvaničnici EU su 22. novembra nastavili pregovore vezane za rusku zabranu uvoza mesa iz Poljske. Varšava je u ponedjeljak potvrdila da je učinila sve da bi zadovoljila sanitarne standarde u svojoj industriji mesa i pozvala Moskvu da učini sljedeći korak.

Stručnjaci su izračunali da Poljska zbog te zabrane gubi milion eura dnevno ili oko 400 miliona eura godišnje.

Rusija je uvela zabranu krajem prošle godine zbog toga što se, kako je objasnila, poljska industrija mesa ne pridržava higijenskih standarda.