Mirovni prijedlog UN-a
1

Rusija ne želi primirje ni tokom Vaskrsa, neće Ukrajincima "da daju priliku"

M. G.
Foto: Kremlj
Foto: Kremlj
Rusija je odbacila prijedlog generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa da se proglasi četverodnevni humanitarni prekid vatre tokom vaskršnjih praznika kako bi se civili izveli iz Mariupola te isporučila humanitarna pomoć u ratom zahvaćena područja.

"Antonio Guterres pozvao je na uspostavljanje vaskršnjeg humanitarnog primirja 21. aprila kako bi se organizirali humanitarni koridori i evakuirali civili. Stav moskovskog Fuhrera izrečen je u Vijeću sigurnosti nekoliko sati kasnije -objavio je u srijedu na Twitteru stalni predstavnik Ukrajine pri UN",u Sergiy Kyslytsya.

Zamjenik ruskog izaslanika pri UN-u Dmitrij Poljanski nazvao je prijedloge o prekidu vatre "pseudo-mirotvornim, lažnim i neiskrenim", rekavši da bi stanka Ukrajini dala "odmor" za nabavku oružja.

Kako je objavljeno, Guterres je pozvao Rusiju i Ukrajinu da od četvrtka do nedjelje objave četverodnevnu humanitarnu pauzu radi sigurnog prolaska civila koji žele napustiti ratna područja i dostave humanitarne pomoći najugroženijim područjima.

Rusija vjerovatno želi pokazati uspjeh uoči svoje godišnje proslave Dana pobjede - 9. maja.

Dan pobjede slavi tadašnji SSSR koji je pobijedio nacističku Njemačku i obilježava veliku godišnju proslavu u Rusiji.

Ruske snage sada napreduju u Donbasu, nakon što nisu uspjele zauzeti Kijev.

Snage se kreću prema gradu Kramatorsku, "koji i dalje trpi uporne raketne napade. Visoki nivoi ruskih zračnih aktivnosti traju. Rusija nastoji da potisne i uništi kapacitete ukrajinske protivzračne odbrane - navodi Ministarstvo u obavještajnim podacima.