Sergej Lavrov
0

Rusija ne potiče druge na priznavanje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rusija ne pregovara s drugim zemljama kako bi ih potaknula na priznanje nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije, izjavio je u četvrtak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, dodajući da "takvo grubijanstvo" nije u ruskoj političkoj tradiciji.

"Za razliku od nekih velikih zapadnih partnera, mi više volimo da svaka zemlja misli za sebe", rekao je Lavrov novinarima u Dušanbeu, sa žaljenjem tvrdeći da su poznata putovanja američkih misionara po drugim zemljama koji su ih podučavali kako formulirati svoj stav o tome pitanju, prenio je Itar-Tass.

"Takvo grubijanstvo nije u našoj političkoj tradiciji", rekao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je također rekao da Moskva ne zna za namjere evropskih zemalja da uvedu sankcije Rusiji, nakon što je u utorak priznala nezavisnost separatističkih gruzijskih regija Južne Osetije i Abhazije.

"Prvi put čujem", rekao je Lavrov, zamoljen da prokomentira izjavu šefa francuske diplomatije Bernarda Kouchnera, koji je, prema navodima agencije France Presse, rekao u četvrtak da evropske zemlje razmatraju mogućnost uvođenja sankcija i drugih mjera protiv Rusije.

Prema ruskoj državnoj agenciji, Lavrov je rekao da se poznaje sa Kouchnerom, koji je "mnogo toga govorio".

"Mislim da je to izraz potpune izgubljenosti zbog toga što ljubimac nekih zapadnih zemalja nije opravdao očekivanja", rekao je ruski ministar.

Britanska agencija Reuters prenijela je iz glavnoga grada Tadžikistana, gde je održan samit zemalja Šangajske organizacije za saradnju, kako je Lavrov rekao da je Kouchner pričao i o tome da će Rusija uskoro napasti Moldaviju, Ukrajinu i Krim.

"Međutim, to je bolesna mašta", rekao je Lavrov, ocjenjujući da se to odnosi i na diskusije o sankcijama koje izražavaju potpunu zbunjenost Zapada, prenijela je britanska novinska agencija.