Svijet
0

Rusija: NATO-ov raketni štit test za odnose sa Zapadom

FENA
Moskva
Moskva
Rusko ministarstvo odbrane 3. i 4. maja organizovat će međunarodnu konferenciju o pitanju protivraketne odbrane na koju su pozvani čelnici vojnih vlasti NATO-a, ZND i Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (ODKB), saopćio je u četvrtak zamjenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov.

Prema njegovim riječima, rusko ministarstvo odbrane pozvalo je na konferenciju najviše eksperte u oblasti protivraketne odbrane iz mnogih država, a pozivnice su upućene ministrima odbrane članica NATO-a, Kine, Indije, Južne Koreje i drugima, prenosi novinska agencija Interfax.

Antonov je ocijenio da će način na koji će SAD i NATO odgovoriti na zabrinutost Moskve u vezi s protivraketnim šitom biti test za odnose Rusije i Zapada.

Odluka o osnivanju NATO-vog protivraketnog sistema odbrane usvojena je na samitu ove organizacije u Lisabonu 2010. godine, a za organizaciju sistema predviđeno je kombinovanje postojećih nacionalnih raketnih kapaciteta država NATO-a i upotreba pokretnih elemenata raketne tehnike SAD-a i razmještanje u Evropi.

Prema planovima NATO-a za razmještanje protivraketnog štita, u sistemu bi trebalo da se koriste radar SAR u Turskoj, baze raketa presretača SM-3 u Rumuniji i Poljskoj, kao i brodovi ratne mornarice SAD koji se nalaze u španskoj luci Rota.

Pored toga, evropski sistem protivraketne odbrane NATO-a uključuje mobilne radare za rano upozoravanje od raketnog napada na brodovima holandske mornarice.

U oktobru prošle godine, generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmussen izjavio je da će protivraketni sistem dostići punu operativnu gotovost 2018. godine, dok bi početni stepen pripravnosti sistema trebalo da bude objavljen na samitu NATO-a u Chicagu u maju ove godine.

Rusija i NATO načelno su se složili na samitu u Lisabonu da sarađuju na nacrtu protivraketne odbrane u Evropi, ali su pregovori zastali zbog odbijanja SAD da pruži zakonske garancije da sistem neće biti angažovan protiv ruskih snaga.

Rusija je kao odgovor na planove za razmještanje protivraketnog štita NATO-a preduzela niz vojno-tehničkih i diplomatskih mjera.