Barack Obama
0

Rusija narušila suverenitet Gruzije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kandidat Demokratske partije na predstojećim izborima u SAD-u Barack Obama izjavio je sinoć da je Rusija narušila suverenitet Gruzije i da to pitanje treba riješiti što brže.

"Jasno je da je Rusija narušila suverenitet Gruzije i za nas je veoma važno da to pitanje rijšimo što je moguće brže", kazao je Obama, dodavši da "svim srcem osuđuje" kršenje suvereniteta Gruzije.

Kandidat Republikanske partije John McCain je ocijenio da bi Rusija trebalo da povuče trupe iz Gruzije i da su posljedice po euroatlantsku stabilnost i sigurnost "ozbiljne".

Robert Hunter, iz korporacije RAND, nekadašnji američki ambasador pri NATO-u, izjavio je da "niko ne želi da se bori za Gruziju".

On je rekao da su se SAD suviše trudile da osiguraju Gruziji članstvo u Alijansi i da Rusija sada želi da pokaže da napori NATO-a, pod vodstvom Washingtona, imaju svoja ograničenja i da se moraju uzeti u obzir interesi Moskve, javio je Reuters.

Janusz Bugajski iz Centra za strategijske i međunarodne studije rekao je da SAD ne mogu "napustiti proamerički orijentiranu zemlju koja je dala 'ogromne' količine obavještajnih podataka o terorističkim operacijama u oblasti Kavkaza i koja je, srazmjerno broju stanovnika, poslala više vojnika u Irak nego druge zemlje".

Gruzija je najavila povlačenje 1.000 svojih vojnika iz Iraka - polovinu ukupnog broja - zbog potrebe da pomognu u borbi protiv ruskih snaga u Južnoj Osetiji.

Bugajski je dodao da bi, ukoliko se kriza nastavi, neka vojna američka pomoć bila bitna, u vidu logističke i obavještajne pomoći.