Svijet
0

Rusija najavila odgovor na ulazak američkog vojnog broda u Crno more

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da će Moskva odgovoriti na ulazak brodova američke mornarice u Crno more još nekonkretizovanim mjerama, navodeći da takvi i ostali vojni razmještaji imaju za cilj pojačati napetosti uoči samita NATO-a, javila je u petak ruska novinska agencija RIA.

Ruski državni mediji javili su da je USS Porter, razarač američke mornarice, ušao u Crno more prije nekoliko dana u okviru rutinskih patrola, u potezu koji je povećao nervozu u Moskvi, jer je odnedavno opremljen novim raketnim sistemom.

Američki mornarički zvaničnici izjavili su novinarima u srijedu da američka vojska također ima dva nosača aviona u Mediteranu u ovom mjesecu uoči julskog samita NATO-a u Varšavi na kome će se pokušati iznaći balans ruskim vojnim aktivnostima.

"Naravno da nije dobio naše odobrenje i da će to nesumnjivo dovesti do odgovarajućih mjera", navela je RIA riječi Andreja Kelina, visokog zvaničnika ministarstva vanjskih poslova, u reakciji na pokrete USS Portera.

Također je kazao da je razmještaj američkih nosača aviona u Mediteranu demonstracija sile koja je produbila napetosti između Moskve i Washingtona izazvane ruskim akcijama u Ukrajini i Siriji, navodi Reuters.

"Kada je riječ o ukupnoj situaciji, naravno da postoji definitivno povećanje i gomilanje napetosti u našim odnosima", navela je ruska novinska agencija njegovu izjavu.

"Sve se to radi uoči varšavskog samita. To je demonstracija sile", kazao je Kelin.