|

Rusija mora poštovati gruzijski suverenitet

Rusija mora poštovati gruzijski suverenitet
0
F
FENA
18.11.2008. u 14:22
1
komentara
0

dijeljenja
Rusija mora poštovati gruzijski suverenitet
Zamjenik gruzijskog premijera Giorgi Baramidze upozorio je u utorak na novi vojni sukob između Rusije i njegove zemlje, dok je Parlamentarna skupština Sjevernoatlantskog saveza (NATO) usvojila rezoluciju kojom se traži od Rusije da poštuje suverenitet drugih zemalja. Nova ruska vojna intervencija "veoma je vjerovatna" ako međunarodna zajednica ne bude u stanju pripravnosti kako bi je spriječila, kazao je Baramidze u istočnome španskom gradu Valenciji, gdje je oko 300 delegata iz 50 zemaja završavalo 54. godišnje zasjedanje Parlamentarne skupštine NATO-a, javila je DPA.
"Intenzivan zajednički rad s Evropom je potreban kako bi se riješio sukob", izjavio je Baramidze, dodajući kako Gruzija nastoji normalizirati odnose s Rusijom.

Skupština je usvojila rezoluciju kojom se izražava zabrinutost zbog "nesrazmjerne sile" koju je Ruzsija koristila protiv Gruzije i traži od Moskve da se drži principa UN-a i Vijeća Evrope u svojoj vanjskoj politici te poštuje suverenitet drugih zemalja.

Predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Jose Lello izjavio je kako je potrebno da NATO zadrži "otvorene kanale komuniciranja" s Rusijom, ali da ta komunikacija treba biti "iskrena i direktna".
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...