{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusija: Medvedev danas preuzima dužnost predsjednika

F
7.5.2008. u 09:57
0
0
Rusija: Medvedev danas preuzima dužnost predsjednika
0
Rusija: Medvedev danas preuzima dužnost predsjednika
Foto: AP
Dmitrij Medvedev, koji danas preuzima dužnost ruskog predsjednika, pouzdani je i lojalni saveznik dosadašnjeg predsjednika Vladimira Putina već skoro dvadeset godina.
Sin je jedinac dvoje učitelja. Rođen je u Sankt Petersburgu, koji je isto rodni grad Vladimira Putina. Studirao je pravo na Univerzitetu Sankt Petersburga u isto vrijeme kad je Putin diplomirao na pravnom fakultetu toga univerziteta.

Susreli su se kada su obojica radila kao osoblje gradonačelnika Sankt Petersburga, prenijela je VoA. U vrijeme raspada Sovjetskog saveza Putin je uspostavljao svoju političku karijeru u Moskvi. Kad je 1999. godine postao premijer, pozvao je Medvedeva u Moskvu.

Ni godinu dana nakon toga Putin je postao vršitelj dužnosti predsjednika, nakon što je Boris Jeljcin podnio ostavku.

Dmitrij Medvedev nalazio se na čelu prve predsjedničke kampanje Vladimira Putina, a nakon pobjede nagrađen je jednim od najmoćnijih položaja u zemlji – direktorom državne kompanije za eksploataciju prirodnog plina Gazprom.

Medvedev je 2003. imenovan šefom Putinova osoblja, a dvije godine kasnije prvim zamjenikom premijera.

Na predsjedničkim izborima u martu ove godine Medvedev je uvjerljivo pobijedio i odmah najavio da će svog mentora imenovati premijerom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: