Telefonski razgovor
0

Rusija: Medvedev čestitao Obami rođendan

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev čestitao je američkom kolegi Baracku Obami 50. rođendan, a u telefonskom razgovoru dvojice lidera razmotren je i ulazak Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), javio je u četvrtak Itar-Tass.

Američki predsjednik, koji u četvrtak slavi 50. rođendan, naglasio je da Rusija treba da radi s drugim članicama WTO-a na zatvaranju posljednjh otvorenih pitanja kako bi se pregovori uspješno okončali do kraja godine.

On je ocijenio da je od njegovog posljednjeg razgovora s Medvedevom učinjen značajan napredak. Obama je ranije rekao da bi Rusija mogla da dovrši pristupanje WTO-u do kraja godine.

Američka državna tajnica Hillary Clinton obećala je u julu, na zajedničkoj pres-konferenciji s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom u Washingtonu, snažnu podršku američke vlade ulasku Rusije u WTO, ocijenivši da bi to imalo pozitivne efekte i na američku ekonomiju.

"SAD aktivno podržavaju ulazak Rusije u WTO i nadaju se da će taj proces biti završen do kraja godine, rekao je američki podtajnik za ekonomiju, energiju i poljoprivredna pitanja Robert Hormats u junu na skupu i Karnegijevoj zadužbini za međunarodni mir.

Hormats je rekao da Washington od Rusije traži isto što i od svih drugih zemalja koje žele da uđu u WTO, i da u tom smislu nema niti može biti diskriminacije.