{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusija: Mediji finanasirani iz inostranstva pod posebnom provjerom?

F
16.7.2012. u 16:29
0
0
Rusija: Mediji finanasirani iz inostranstva pod posebnom provjerom?
0
Rusija: Mediji finanasirani iz inostranstva pod posebnom provjerom?
Foto: Ilustracija
Poslanici iz redova vladajuće Jedinstvene Rusije namjeravaju da i medije, koji se finansiraju iz inostranstva, svrstaju u grupu organizacija koje će biti podvrgnute posebnoj provjeri, piše u ponedjeljak moskovski dnevnik Izvestija.
Kako piše list pozivajući se na izjave dvojice poslanika iz ove stranke Vladimira Burmatova i Ilje Kostunova, već na jesen čitav niz medija koji posluju u Rusiji ali se finansiraju iz inostranstva mogao bi da dobije "poseban status".

Radi se o dopunama zakona "O sredstvima masovnih medija" koje predviđaju napomenu koja se tiče "medija koji rade u interesu stranih država".

Mediji, koji u većini slučajeva funkcionišu kao komercijalna pravna lica, ne potpadaju pod odredbe postojećeg zakona o nekomercijalnim organizacijama i stoga ne mogu da dobiju status "stranog agenta", ali mnogi od njih finansirani su iz inostranstva, miješaju se u politiku i šire stranu propagandu.

Kostunov tvrdi da će jesenje zasjedanje Dume početi diskusijom o primjeni onoga što se odnosi na "strane agente" i na medije.

Po riječima Burmatova, čitaoci imaju pravo da znaju izvore finansiranja medija čije informacije koriste.

"Znamo da u zemlji postoje različiti informativni sajtovi, novine i časopisi čije je finansiranje netransparentno", rekli su Kostunov i Burmatov moskovskom dnevniku. Ipak, ne postoji namjera da se svi mediji stavljaju u isti koš.

"Ako oni primaju pomoć u visini 10 posto svog budžeta onda nije obavezno svrstavati ih u strane agente, ali ako ta pomoć premašuje 50 posto, to onda znači da će inostrani finansijeri faktički kontrolisati uređivačku politiku. I u tom slučaju mogao bi da se primjeni status stranog agenta", kažu oni.

Poslanici dodaju da je sada potrebno izučiti inostrano iskustvo i razmotriti mogućnost uvođenja satusa "stranog agenta" za medije.

Po mišljenju poslanika Ilje Ponamarjova iz redova Pravedne Rusije, ovo je logičan korak vlasti s ciljem jačanja kontrole, ali ne i mudro rješenje.

Glavna urednica TV kanala Russia Today Margarita Simonjan je sa određenim nedoumicama dočekala vijest o ovoj inicijativi.

"Teško je suditi, nisam vidjela nacrt zakona, kad ga budem imala u rukama, tada ću moći da iznesem stav. Koliko mi je poznato upravo su medije izbacili sa spiska stranih agenata koji se finansiraju u inostranstvu", rekla je ona.

Donji dom ruskog parlamenta odobrio je prošle sedmice kontroverzni prijedlog zakona kojim se nevladine organizacije, koje dobijaju sredstva iz inostranstva, označavaju kao "strani agenti".

Prijedlog zakona, koji su osudile i Evropska unija i SAD, a koji će, kako aktivisti strahuju, Kremlj upotrebiti kako bi se obračunao sa svojim kritičarima, usvojen je u Dumi sa 374 glasa za, tri protiv i jednim uzdržanim.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: