Svijet
0

Rusija kupuje dva Scorpija

NINA
Ruski ministar odbrane Sergej Ivanov donio je odluku da, za potrebe Ratne mornarice, kupi dva britanska aparata Scorpio za rad na velikim dubinama, ista onakva kakav je s uspjehom korišten u spašavanju ruske podmornice potonule kod obala Kamčatke.

Kako je danas saopštio komandant ruske Pacifičke flote Viktor Fjodorov, istodobno će biti kupljena i sva tehnička oprema da bi se omogućilo korištenje aparata, koji nisu kompatibilni s ruskom tehnikom.

Odluka o kupovini britanskih podvodnih aparata donesena je nakon što je, upravo zahvaljujući Scorpiju 45, uspješno završena operacija spašavanja sedam mornara iz batiskafa AS-28, koji je proveo tri dana zarobljen u vodama kod Kamčatke, na dubini od 190 metara, zapleten u ribarske mreže i kablove priobalnog sistema za promatranje.

Fjodorov je podsjetio da je poslije katastrofe atomske podmornice Kursk, u augustu 2000., ruska mornarica dobila strane podvodne aparate “Tiger” koji, međutim, za razliku od Scorpija, nisu u stanju sječi kabele, šipke i mreže.

Prema svojim karakteristikama, Scorpio bi uspio pomoći ruskim podmorničarima čak i da se batiskaf nalazio na dubini od jednog kilometara.

Aparat je opremljen s četiri videokamere i snažnim mehanizmom za sječenje, koji je u stanju prerezati metalne šipke i druge predmete debljine do 70 milimetara.

U spašavanju batiskafa "Priz" AS-28 Scorpio je radio pod vodom 3 sata i 45 minuta, zatim je podignut na površinu radi sitnog remonta, a sat vremena kasnije ponovo se spustio na dubinu da bi poslije 15 minuta rada oslobodio ruski podvodni aparat.