Elektronsko ratovanje
35

Rusija koristi tajno oružje da blokira Starlinkov internet ukrajinskoj vojsci

S. M.
Rusija pokušava blokirati pristup internetu ukrajinskim trupama koji koriste putem satelitske komunikacije Starlink koristeći tajno oružje.
Prema informacijama Washington Posta, Moskva je mjesecima eksperimentirala sa svojim Tobol sistemima za elektronsko ratovanje u pokušaju da omete Starlinkove prijenose u Ukrajini.

Prema nalazima, navodi se da se program "koji je navodno dizajniran za zaštitu satelita Kremlja može koristiti da napadne one koje koriste njegovi protivnici".

Prošle godine Musk se ukratko osvrnuo na pokušaje Kremlja da cilja tehnologiju, napisavši na Twitteru u maju da, iako je Starlink pokazao svoju otpornost na takve pokušaje "ometanja i hakovanja", čini se da Rusi intenzivira svoje napore.

Kostiantin Žura, portparol ukrajinskog ministarstva odbrane, rekao je da su zvaničnici u Kijevu svjesni napora Rusije i da "poduzimaju mjere da ih neutrališu".

Washington Post je podsjetio da se Starlink pokazao vitalnim za ukrajinsku vojsku, koja se oslanja na male prijenosne terminale za komunikaciju preko bojnog polja i prosljeđivanje obavještajnih podataka. Ruske snage su imale uspjeh u onemogućavanju mogućnosti korištenja druge komunikacijske opreme, uključujući radio i mobilne telefone, ali satelitske signale je teže poremetiti.

Nejasno je da li su prekidi Starlink-a koji su prijavljeni u Ukrajini rezultat ruskih eksperimenata Tobol ili drugih mogućnosti ometanja koje koriste ruske snage, kao što je sistem Tirada-2 montiran na kamion.



Ukrajinske trupe su saopćile da su doživjele ometanja u oktobru, dok su se kretale prema ruskim pozicijama tokom uspješnih kontraofanziva na jugu i istoku. Ukrajinski zvaničnici su u to vrijeme sugerisali da je SpaceX ograničio pristup internetu u tim područjima kako bi spriječio Ruse da koriste uslugu.

Analitičari su identifikovali najmanje sedam kompleksa Tobol u Rusiji, koji se svi nalaze pored objekata koji se koriste za praćenje satelita.