Svijet
0

Rusija: Komunisti protiv imenovanja Medvedeva za premijera

FENA
Dmitrij Medvedev (Foto: Arhiv/AFP)
Dmitrij Medvedev (Foto: Arhiv/AFP)
Ruska Državna duma zasjedaće 8. maja kako bi obavila konsultacije i razmotrila imanovanje novog premijera koji će na toj funkciji zamijeniti Vladimira Putina, čija je predsjednička inauguracija zakazana za 7. maj.

Plenarnu sednicu zakazao je u ponedjeljak šef parlamenta Sergej Nariškin, a Putin je više puta ponovio da će za premijera biti predložen dosadašnji ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, podsjetili su ruski mediji.

Istovremeno, deputati Komunističke partije, druge najbrojnije u Dumi, najavili su da neće da glasaju za imenovanje Medvedeva čak i ukoliko bi nekom od članova njihove partije bilo ponuđeno da uđe u vladu.

Komunisti su poznati po tome što tradicionalno glasaju protiv imenovanja premijera, a izuzetak su učinili samo kada je na tu funkciju stupao Jevgenij Primakov.

Stranka Pravedna Rusija takođe je najavila mogućnost da neće dati glasove za imenovanje Medvedeva, ali nije kategorična kao komunisti, premda ističu da ne vide razlog da podrže vladu koju vodi Jedinstvena Rusija.

Po riječima jednog od lidera Pravedne Rusije Genadija Gudkova, oni će najprije sačekati da čuju šta ima da kaže kandidat za premijera, kome će postavljati pitanja, a zatim će donijeti konačnu odluku kako da glasaju.

Komunistička partija i Pravedna Rusija pružile su najveći otpor prema zvaničnim rezultatima predsjedničkih izbora na kojima je pobjedio Putin, odnosno lokalnih na kojima su najviše glasova dobili predstavnici Jedinstvene Rusije.