Svijet
10

Rusija, Katar i Iran osudili Izrael, Velika Britanija krivi Palestince

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Rusija, Katar i Iran osudili su u četvrtak izraelske napade na pojas Gaze, dok je Velika Britanija ocijenila da je glavni krivac za eskalaciju nasilja palestinski Hamas.

Rusija je osudila Izrael zbog "nesrazmjerne" primjene sile prilikom vazdušnih napada na pojas Gaze, i pozvala je Palestince da obustave raketnu paljbu na teritoriju jevrejske države.

  • Napadi na jug Izraela i nesrazmjerni udari na Gazu - posebno kada ginu civili na objema stranama - neprihvatljivi su, izjavio je portparol Ministarstva vanjskih poslova Rusije Aleksandar Lukaševič.

Podsjećajući na porast napetosti i nestabilnosti u regionu zbog sirijske krize i prošlogodišnjeg rata u Libiji, Lukaševič je ocijenio da Izrael i Palestinci idu putem koji bi mogao da rezultira novim krvoprolićima i preraste u širi sukob, prenose agencije.

  • Pozivamo sve strane da smjesta obustave oružane sukobe i spriječe dalja krvoprolića, rekao je on na pres-konferenciji.

  • Smatramo da, s obzirom na krhku situaciju na Bliskom istoku i u čitavom sjevernoafričkom regionu, takav talas nasilja može imati ozbiljne posljedice, između ostalog i na druge dijelove arapskog svijeta."

U Dohi, premijer Katara šeik Hamad bin Džasem al-Tani poručio je da izraelski napad "ne smije da prođe nekažnjeno".

Po njegovim riječima, najnovija eskalacija nasilja vjerovatno će doprinijeti porastu ekstremizma.

Katarski premijer je pozvao međunarodnu zajednicu da osudi "neopravdani i nepravični akt" Izraela i podsjetio da Vijeće sigurnosti UN-a snosi odgovornost za mir i sigurnost u svijetu.

Iran je osudio kao "organizovani terorizam" ofanzivu Izraela na palestinske ekstremiste u pojasu Gaze.

  • Iran smatra zločinački akt ubistva civila, koji su počinile izraelske vojne snage, za organizovani terorizam i najoštrije ga osuđuje, izjavio je portparol iranskog Ministarstva vanjskih poslova Ramin Megmanparast.

On je takođe kritikovao međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava zbog toga što se nisu oglasile povodom izraelskog napada.

U Londonu, međutim, šef britanske diplomatije William Hague ocijenio je da palestinski Hamas "snosi glavnu odgovornost" za eskalaciju nasilja u pojasu Gaze i zatražio je od Palestinaca da smjesta obustave napade na Izrael.

  • Najoštrije osuđujem raketne napade Hamasa i drugih oružanih grupa iz Gaze na jug Izraela. To stvara nedopustivu situaciju za izraelske civile na jugu Izraela, koji imaju pravo da žive ne strahujući od napada iz Gaze, naveo je u saopćenju Hague.

Britanski ministar je pozvao zemlje koje imaju uticaj na Hamas da iskoriste taj uticaj kako bi napadi bili obustavljeni.

Hague je, takođe, pozvao Izrael da učini sve što je u njegovoj moći kako bi se smanjila napetost, izbjegle civilne žrtve i stvorili uslovi za mir pošto, kako je istakao, prijeti opasnost od spirale nasilja.

  • Eskalacija sukoba ne bi bila ni u čijem interesu, posebno u vrijeme kada u regionu već vlada nestabilnost, ocijenio je on.