Mirek Topolanek
0

Rusija kao Njemačka nakon Prvog svjetskog rata

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Proturaketni štit koji će biti postavljen u Poljskoj i Češkoj nije usmjeren protiv Rusije nego za obranu Europe od balističkih raketa iz država koje su opasne ili bi to mogle postati, iznio je u razgovoru za ljubljanski "Dnevnik" od utorka češki premijer Mirek Topolanek koji je u nedjelju i ponedjeljak sudjelovao na međunarodnoj konferenciji o energetici na Bledu na kojoj se razgovaralo i o odnosima Europske unije i Rusije u svjetlu krize nakon konflikta u Gruziji.

"Raketni štit predstavlja zaštitu od balističkih raketa država koje su opasne ili bi to mogle postati, a uz Iran i Sjevernu Koreju to bi u budućnosti možda mogao postati i Pakistan", rekao je Topolanek.

"Radar na češkom teritoriju nije usmjeren prema Rusiji, to nije moguće niti iz tehničkih razloga. Zadaća češke vlade je pružanje sigurnosti naših građana", rekao je Topolanek.

On je izrazio nesklonost prejakoj reakciji protiv Rusije zbog sukoba u Gruziji, rekavši da treba analizirati i poruke koje Rusija šalje Zapadu, ne želeći da on prodre na područje njenog strateškog i gospodarskog interesa.

"Poruka Rusije jest da ona želi sačuvati energetski monopol i ne želi stvaranje alternativnih energetskih ruta iz srednje Azije prema Europi. To za Europu nije dobra poruka", rekao je Topolanek u razgovoru za slovenski "Dnevnik".

"Situacija je sada komplicirana. Budemo li Rusiju previše pritiskali, potisnut ćemo je u izolaciju i može doći do nove agresije. No ako je ostavimo na miru, onda se situacija iz Južne Osetije i Abhazije može preseliti na druga područja. Posljedice toga mogle bi se recimo osjetiti na Krimu", rekao je Topolanek.

Sadašnje stanje u Rusiji Topolanek je usporedio s psihološkim stanjem u Njemačkoj nakon poraza u Prvom svjetskom ratu i nametnutog joj mira.

"Njemačka je tada bila ponižena i morala plaćati reparacije, a Nijemci su htjeli novu šansu i povratak nacionalnog ponosa. Rusija se našla na rubu slične situacije i zato moramo biti oprezni. Ruska je javnost podržala rat u Gruziji zbog propagande ali i želje da se Rusija vrati među velesile", rekao je Topolanek.