Svijet
0

Rusija izvršava obaveze o zabrani hemijskog oružja

FENA
Rusija ispunjava sve svoje obaveze po Konvenciji o zabrani hemijskog oružja, saopćilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo vanjskih poslova, navodeći da je do danas Rusija uništila više od polovine zaliha hemijskog naoružanja.

"Ruska Federacija daje prioritetan značaj pitanjima razoružanja i neširenja oružja za masovno uništenje", navela je zvanična Moskva, ističući da je glavni cilj za sve države učesnice Konvencije oslobađanje svijeta od opasnosti primjene hemijskog oružja.

Ističući da Moskva Konvenciju smatra najuspješnijim i najefikasnijim mehanizmom, u saopćenju se navodi da je 188 država već odustalo od hemijskog oružja i da se nepokolebljivo uništavaju njegove zalihe i objekti za proizvodnju.

Ipak, kako se ističe, predstoji da se učini još veliki obim poslova radi likvidacije preostalih zaliha hemijskih punjenja, zbog čega se jačaju kapaciteti postojećih objekata za njihovo uništenje i završava gradnja posljednjeg pogona predviđena odgovarajućim planovima.

"Fazno i neprekidno uništavanje hemijskog oružja u Rusiji pod međunarodnom kontrolom uvjerljivo je svedočanstvo da smo privrženi svojim obavezama iz Konvencije", naveo je ruski MVP, prenosi Itar-Tass.

Ruska državna novinska agencija je u izvještaju iz Washingtona, istovremeno prenijela pisanu izjavu američke državne tajnice Hillary Clinton da su SAD do sada uništile 89 posto svog prvobitnog arsenala hemijskog oružja.

Itar-Tass navodi da je Rusija uz SAD imala najveće zalihe hemijskog oružja, približne količine od 40.000 tona, a da je predsjednik Rusije 13. maja naložio vladi da okonča proces uništavanja tog oružja najkasnije 31. decembra 2015. godine.