Jačaju svoj utjecaj
170

Rusija izdala 720.000 pasoša po ubrzanoj proceduri u separatističkim oblastima Ukrajine

FENA
Ilustracija
Ilustracija
Ivan Maljuta, stanovnik Donjecka, grada na istoku Ukrajine koji kontroliraju separatisti koje podržava Moskva, ovog mjeseca je podnio zahtjev za rusko državljanstvo i objašnjava da će on, njegova supruga i troje djece uskoro dobiti ruske pasoše, piše Euronews.

"Želim da budem državljanin Ruske Federacije. Idemo ka ovome, zar ne?", rekao je u kancelariji službe za migracije u Donjecku.

Maljuta i njegova porodica pridružit će se više od 720.000 stanovnika područja pod kontrolom separatista u istočnoj Ukrajini koji su dobili rusko državljanstvo i pasoše u ubrzanoj proceduri koja se smatra pokušajem da se dodatno ojača utjecaj Rusije u regiji.

Rusija je dala svoju snažnu podršku separatističkoj pobuni u istočnoj Ukrajini 2014. godine, ubrzo nakon što je anektirala Krim kao odgovor na građanski ustanak u Kijevu kojim je svrgnut predsjednik naklonjen Kremlju.

Moskva je negirala raspoređivanje trupa ili oružja u oblastima pod kontrolom pobunjenika, a vladini zvaničnici su u više navrata naglašavali da Rusija nije strana u sukobu, u kojem je do sada ubijeno preko 14.000 ljudi.

Osim brzog puta do državljanstva, Rusija je ponudila stanovnicima samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk članstvo u vladajućoj stranci Kremlja i druge pogodnosti, kao što su vakcine protiv COVID-19 ili trgovinske povlastice za lokalne proizvođače.

Ukrajina je zgrožena tim naporima usred rastućih tenzija i straha od nove invazije. Ministar vanjskih poslova Dmitr Kuleba pozvao je Evropsku uniju prošle sedmice da uvede sankcije Rusiji zbog "njenog nezakonitog masovnog izdavanja ruskih pasoša ukrajinskim građanima".