Svijet
17

Rusija izazvala oštre reakcije međunarodne zajednice nakon prijetnji Danskoj

Klix.ba
Martin Lidegaard (Foto: EPA)
Martin Lidegaard (Foto: EPA)
Rusija je jučer izazvale oštre reakcije međunarodne zajednice nakon što je upozorila Dansku da ukoliko se priključi NATO-ovom odbrambenom štitu, da će njeni brodovi biti legitimna meta za ruski nuklearni napad.

"Ne mislim da Danci u potpunosti razumiju posljedice ako se pridruže raketnom štitu na čijem čelu se nalazi Amerika. Ako to učine, onda danski ratni brodovi će biti meta za ruske nuklearne rakete", rekao je Mihail Vanin, ruski ambasador u Danskoj.

Danski ministar vanjskih poslova, Martin Lidegaard, reagovao je snažno na izjavu Vanina za koju je rekao da je neprihvatljiva.

"Ako je to ono što je rekao, onda je to neprihvatljivo. Rusija dobro zna da je sistem raketne odbrane defanzivna postavka, a da Rusija nije meta. Mi se ne slažemo s Rusijom o mnogim važnim pitanjima, ali sarađujemo primjerice na Arktiku, a važno je da između nas ne dođe da eskalacija", rekao je Lidegaard.

Izjava je stigla ubrzo nakon što je danska vojska objavila detalje o susretu s ruskim vojnim letjelicama u danskom zračnom prostoru.

Ruski vojni avioni imaju naviku isključivanja svojih transpondera kada se približe zapadnom Balktiku što se smatra opasnim za civilnu avijaciju, ali i otežava identifikovanje letjelica.

Izjave Vanina došle su osam mjeseci nakon što je Danska najavila da će učestvovati u odbrambenom raketnom sistemu NATO-a. Danska je tada rekla da će instalirati potrebne radarske sisteme na jednom ili više frigata kako bi se integrisala u štit.

Nicolai Wammen, danski ministar obrane, pokušava da smiri situaciju s Rusijom, pa je u više navrata izjavio da potezi Danske nisu usmjereni na Rusiju, nego na odmetnute države, terorističke organizacije i druge aktere koji će imati ili imaju kapacitete da raketiraju Europu i SAD.

Ruski ambasador u Danskoj kazao je da je Danska mala država s malom vojskom, ali da se Moskvi neće svidjeti dansko uključenje u sistem odbrane, kao što im se neće svidjeti isti potez drugih država.

"To će dovesti do eskalacije ionako napete situacije i učinit će stvari samo gorim', rekao je on.