Bombarderi, podmornice...
19

Rusija ispalila seriju nuklearnih raketa prilikom testiranja vojnih snaga

Dž. L.
Foto: Ministarstvo odbrane Rusije
Foto: Ministarstvo odbrane Rusije
Rusija je testirala sve tri komponente svoje nuklearne trijade, pazeći da će, ukoliko njeno postojanje bude ugroženo, imati puno načina da odgovori na agresiju s druge strane, piše Russia Today.

Testiranje raznog taktičkog i strateškog nuklearnog oružja u ruskom arsenalu uslijedilo je u sklopu velike vojne vježbe nazvane "Grom-2019". Vježba uključuje otprilike 12.000 vojnika, stotine lansiranja raketa i aviona te gotovo dvije desetine brodova i podmornica.

Tako su s ruskih podmornica ispaljene rakete dugog dometa na dva ciljna dometa smještena u regiji Arkhangelsk na sjeverozapadu Rusije te na području dalekog istoka na poluostrvu Kamčatka.

Mornarica je ispalila i krstareće rakete Kalibr iz Barentsovog i Kaspijskog mora.

S druge strane, Rusi su ispalili i balističku raketu iz zemaljskog mobilnog bacača smještenog u vojnom zapovjedništvu Plesetsk. Ova raketa putovala je nekih 6.000 kilometara istočno prije nego je pogodila predviđeni cilj na Kamčatki.

U međuvremenu, taktički raketni sistemi Iskander na jugu i istoku Rusije izvršili su vlastita probna lansiranja raketa.

U zraku su bombarderi dugog dometa Tu-95MS završili svoj dio vježbe ispalivši nuklearne krstareće rakete na ciljeve u regiji Komi na sjeveru Rusije te na Kamčatku.

Ova testiranja bila su namijenjena ispitivanjima sposobnosti ruske vojske da odgovori na sigurnosne izazove dovoljno značajne da zahtijevaju upotrebu nuklearnog oružja. Ruska vojna doktrina kaže da se to može dogoditi samo ukoliko je zemlja pod nuklearnim napadom ili ako postoji masovna vojna invazija koja bi mogla na drugi način narušiti postojanje Rusije.

Predsjednik Vladimir Putin, kao glavni zapovjednik, nadgledao je vježbu iz Nacionalnog centra za kontrolu odbrane, glavnog štaba Ministarstva obrane Rusije.