{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusija, Iran i Katar osnivaju plinsku kompaniju?

F
12.11.2008. u 17:36
0
0
Rusija, Iran i Katar osnivaju plinsku kompaniju?
0
Rusija, Iran i Katar osnivaju plinsku kompaniju?
Zvaničnici Rusije, Irana i Katara danas će na sastanku o saradnji u sektoru plina razgovarati o osnivanju zajedničke kompanije koja bi proizvodila i prodavala iranski plin, saopćio je ruski plinski gigant Gazprom.
U saopćenju za štampu se navodi da bi se te tri države mogle udružiti i zajedno razvijati najveće svjetsko nalazište plina – Južni Pars u Iranu, na čijem razvoju u više faza već rade Iran i svjetski energetski giganti, prenio je Reuters.

"Na sastanku u katarskom gradu Dohi učesnici sastanka razmatrat će istraživanje, proizvodnju, preradu i isporuku prirodnog plina, uključujući LNG (tečni prirodni plin)", saopćio je Gazprom ne navodeći detalje.

Rusija, Iran i Katar, koji po veličinama rezervi plina u svijetu zauzimaju prvo, drugo i treće mjesto, dogovorili su na sastanku u Teheranu prošlog mjeseca da unaprijede međusobnu saradnju.

Po okončanju toga sastanka Iran je objavio da postoji konsenzus o osnivanju udruženja za plin sličnog Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), što je kritizirala Evropska unija, koja se protivi postojanju bilo kakve grupe koja bi se ponašala kao kartel.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: