{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusija i Zapad opet bez dogovora o Kosovu

F
17.7.2007. u 17:15
0
0
Rusija i Zapad opet bez dogovora o Kosovu
0
Rusija i Zapad opet bez dogovora o Kosovu
Rusija i Zapad ni sinoć nisu uspjeli da se dogovore o sadržaju buduće rezolucije o Kosovu pošto su predstavnici Moskve ponovo iznijeli ozbiljne zamjerke na američko-evropski prijedlog dokumenta, uključujući "zamaskirano" priznavanje nezavisnosti pokrajine.
"Šanse da ovakva rezolucije dobije podršku Vijeća sigurnosti ravne su nuli", rekao je ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin poslije konsultacija članica VS UN-a, naglašavajući da je kosovski problem značajan sa stanovišta međunarodnog prava i stabilnosti Balkana.

"Ovo je naš posljednji pokušaj da ispunimo rezerve nekih od članica VS", rekao je francuski ambasador Jean-Marc de la Sabliere, govoreći u ime Sjedinjenih Američkih Država i članica Evropske unije, kosponzora dokumenta.

Dokumentom se predlaže još 120 dana pregovora između Srbije i kosovskih Albanaca, i labavije definiran odnos ishoda tog procesa s primjenom plana izaslanika Marttija Ahtisaarija.

"Moguća su poboljšanja teksta, ali bez mijenjanja suštine", rekao je francuski ambasador.

Ambasador Narodne Republike Kine pri UN-u Wang Guanđa rekao je kako je "očigledno potrebno još vremena da bi bio postignut dogovor... možda dva perioda pregovora".

"Ovo je bila dobra vježba. Očigledno je da postoje razlike te su potrebne nove konsultacije... Ovo je kompliciran slučaj", rekao je ambasador Wang, čija država tokom jula predsjedava VS.

Wang je rekao da "Kina teško može da podrži rješenje koje ne proističe iz dogovora dviju strana (Srba i kosovskih Albanaca)".

Osim Rusije i NR Kine, rezerve prema novom prijedlogu rezolucije iznijeli su predstavnici Indonezije i Južne Afrike.

Južnoafrički ambasador pri UN Dumisani Kumalo rekao je kako je od predlagača zatražio objašnjenje zbog čega VS treba da pregovaračku poziciju prepusti Kontakt grupi, da bi na koncu, odluka o statusu Kosova, ipak bila donijeta unutar najmoćnijeg tijela svjetske organizacije.

Ambasador Sabliere je objasnio da je "utjecaj država članica Kontakt grupe na strane u sporu jedini razlog takvog poteza".

Jednu od glavnih ruskih zamjerki ponovo je predstavljao prijedlog SAD-a da bude ukinuta rezolucija 1244 iz juna 1999., kojom je suspendirana vlast Beograda u pokrajini, ali ne i teritorijalni integritet Srbije.

Takav američki prijedlog se u Moskvi shvaća kao "zamaskirano" otvaranje vrata nezavisnosti pokrajine.

"Rezolucija 1244 treba da ostane na snazi do okončanja pregovora", rekao je Čurkin, koji je još jednom žestoko kritikovao šefa Misije UN-a na Kosovu (UNMIK) Joachima Rueckera i njegovu izjavu da je "misije UN-a prekoračila dobrodošlicu na Kosovu".

"Oni su tamo na osnovu rezolucije 1244 VS, a ne jer su ih pozvali kosovski Albanci", istakao je Čurkin, prenio je Tanjug.

Ruski ambasador je bio jednako oštar i prema izaslaniku Marttiju Ahtisaariju, ocijenivši da u rješavanju kosovskog problema, poslije izjava bivšeg finskog predsjednika kako je pregovorima nemoguće doći do rješenja, "potreban novi izaslanik".

Niko od zapadnih diplomata nije, međutim, želio da komentira moguće "alternativne" poteze SAD-a i EU, koje su predstavnici Washingtona, ali i nekih evropskih država posljednjih dana najavljivali kao "plan B" ukoliko novi prijedlog rezolucije ne dobije podršku u VS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: