Svijet
0

Rusija i Ukrajina u Briselu razgovarali o energetskom sektoru

Anadolija
Gunther Ottinger (Foto: EPA)
Gunther Ottinger (Foto: EPA)
Član Evropske komisije zadužen za energetska pitanja Gunther Ottinger, ruski ministar energetika Aleksandar Novak, ukrajinski ministar energetike Juri Prodan i predstavnici kompanija tog sektora danas su u Briselu razgovarali o ukrajinskoj krizi i načinu na koji se može izbjeći situacija da ta kriza ugrozi poslovanje energetskog sektora u toj regiji i šire.

Nakon sastanka, novinarima se obratio Ottinger i kazao da je na sastanku bilo govora o sporu u vezi cijena gasa sa akcentom na iznalaženje novog plana otplate dugova i sniženja cijena gasa.

Istakavši da su sastanku prisustvovali i predstavnici riskog Gasproma i ukrajinskog Naftogasa, Ottinger je kazao da su sagovornici bili saglasni o načelima okvirnog paketa dogovora za rješavanje sporova u energetskom sektoru. Sagovornici su se složili da i isporuci energenata ne treba biti kašnjenja i da ne bi trebalo da se traži avansno plaćanje energenata za juni mjesec.

Dodavši da su predstavnici te dvije kompanije zatražile dodatno vrijeme za analizu prijedloga, Otinger je najavio da će naredne sedmice sastanak biti nastavljen.

Ukrajina je prije krize Rusiji za metar kubni gasa plaćala 268,5 dolara, a nakon izbijanja krize ta cijena je povećana na 485 dolara. Ottinger je kazao da će nova cijena ruskog gasa prema Ukrajini biti nešto veća od ranije, ali i manja od trenutne.