|

Rusija i Ukrajina se još nisu dogovorile o cijeni plina

Rusija i Ukrajina se još nisu dogovorile o cijeni plina
0
F
FENA
5.2.2013. u 11:06
0
komentara
0

dijeljenja
Rusija i Ukrajina se još nisu dogovorile o cijeni plina
Moskva i Kijev još nisu postigli dogovor o cijeni plina, izjavio je u ponedjeljak u Moskvi šef administracije ruskog predsjednika Aleksej Peskov.
On je dodao da se kontakti i razgovori zvaničnika dvije zemlje, u cilju rješavanja ovog problema, nastavljaju na ekspertskom i visokom nivou.

Ukrajinski premijer Nikolaj Azarov je u Kijevu izjavio da će njegova zemlja učiniti maksimalne napore da se što prije okonačaju pregovori o plinu i s Rusijom i zaključi sporazum o isporuci tog energenta u ovoj godini, prenosi agencija Itar-Tass.

"Insisitiramo da se gasni aranžman zaključen između Rusije i Ukrajine 2009. godine revidira", rekao je Azarov i dodao da postizanje dogovora između kompanije Naftogaz Ukrajina i ruskog Gazproma ostaje jedan od prioriteta njegove vlade.

Po riječima Azarova, Ukrajina želi da Rusija bude jedan od partnera u modernizaciji plinsko-transportnog sistema u ukrajinskoj prijestolnici Kijevu.

Ranije je ukrajinski ministar energetike i industrije uglja Eduard Stavicki rekao da je njegova zemlja ispunila sve finansijske obaveze prema Rusiji, a na osnovu ugovora u isporuci plina za proteklu godinu.

Stavicki je, međutim, rekao da advokati koje je angažovala vlada sada ispitiju osnovanost zahtjeva Gazproma da Ukrajina plati dodatnih sedam milijardi dolara, jer je prošle godine preuzela manje količine plina nego što je prema važećem ugovoru bila obavezna.

Izvori blisku Gazpromu tvrde da je umjesto dogovorenih 41,6 milijardi kubika plina Ukrajina lani preuzela oko osam milijardi kubika plina manje i da zbog toga treba da plati penale u pomenutoj vrijednosti.

Prema najavi ruske strane o ovom sporu bi trebalo da se izjasni i međunarodni Arbitražni sud iz Stockholma.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.