Medvedev i Biden u Moskvi
0

"Rusija i SAD spremne za bolju saradnju"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Rusija je spremna da razvija strateške odnose sa SAD-om, izjavio je u srijedu ruski predsjednik Dmitrij Medvedev tokom susreta s američkim potpredsjednikom Joe Bidenom u rezidenciji u Gorkom.

Medvedev je rekao da je 2010. godina za rusko-američke odnose bila uspješna i zamolio Bidena da prenese najbolje želje američkom predsjedniku Baracku Obami. Predsjednik Rusije je izrazio nadu da će se Rusija, uz aktivniju podršku SAD-a, već ove godine priključiti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i dodao da ekonomski odnosi znatno zaostaju za političkim.

  • U tome nam, između ostalog, smeta odsustvo učešća Rusije u WTO-u, rekao je Medvedev.

Glavne teme koje će razmotriti Medvedev i Biden u susretu "oči u oči" su okončanje procesa priključenja Rusije WTO-u, protivraketna odbrana u Evropi, stanje u Libiji i priprema Obamine posjete Moskvi, prenijela je agencija Itar-Tass.

Ovo je prvi susret ruskog predsjednika i američkog potpredsjednika, podsjeća ruska državna agencija.

Američki potpredsjednik Joe Biden izjavio je u srijedu da SAD “u potpunosti podržavaju kurs modernizacije (ruskog predsjednika Dmitrija) Medvedeva” i učlanjenje Rusije u WTO.

  • Aktivno radimo u Ženevi kako bi se ostvario progres u tom procesu, rekao je Biden, podržavši i ukidanje američkih “amandmana Jackson-Vanik”, koji ometaju održavanje normalnih bilateralnih trgovinskih odnosa.
  • Shvatamo kakve pogodnosti američke kompanije mogu da ostvare od slobodne i transparentne trgovine s Rusijom, rekao je potpredsjednik SAD-a.

Potpredsjednik ruske vlade Igor Šuvalov je, pak, na susretu s Bidenom i ruskim biznismenima u podmoskovskom gradu Skolkovo rekao da Rusija daje veliki značaj saradnji sa SAD-om.

  • Najvažnije je što ove godine radimo na projektu učlanjenja Rusije u WTO, rekao je Šuvalov, dodajući da Washington aktivno pomaže Rusiji u tom procesu, prenio je Itar-Tass.