Svijet
0

Rusija i SAD potpisali memorandum o vojnoj saradnji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Načelnici generalštaba oružanih snaga Rusije i Sjedinjenih Država Jurij Balujevski i Michael Mullen potpisali su u Washingtonu memorandum o vojnoj saradnji, javila je u srijedu novinska agencija RIA Novosti pozivajući se na izjavu predstavnika američkog generalštaba Johna Kerbyja.

Prema njegovim riječima, memorandumom je utvrđen plan o osavremenjavanju vojne saradnje i kompatibilnosti oružanih snaga dviju zemalja za 2008. godinu.

Memorandum je potpisan u utorak tokom susreta Mullena i Balujevskog u SAD-u, gdje se ruski general nalazi u višednevnoj posjeti.

Načelnik generalštaba ruskih oružanih snaga sastat će se tokom posjete i s prvim zamjenikom pomoćnika predsjednika SAD-a za nacionalnu sigurnost Jamesom Goeffryjem i zamjenikom državnog sekretara za pitanja kontrole naoružanja i međunarodnu sigurnost Johnom Ruddom.

Balujevski će do 7. decembra posjetiti i mornaričku bazu "Kings Bay" u Džordžiji.

Prema izvorima iz ruskog ministarstva odbrane, Balujevski i Mullen je trebalo da razgovaraju i o američkim planovima za instaliranje proturaketne odbrane u Evropi, ali se detalji susreta ne objavljuju na molbu admirala Mullena, javila je agencija RIA Novosti.

Sjedinjene Države namjeravaju razmjestiti deset raketa presretača u Poljskoj i radarsku stanicu u Češkoj, što Rusija smatra prijetnjom vlastitoj nacionalnoj sigurnosti i predlaže zajedničke aktivnosti u oblasti proturaketne odbrane.