Svijet
0

Rusija i SAD će u oktobru razgovarati o proturaketnom štitu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pregovori koji se odnose na strateško pitanje o američkom proturaketnom štitu u istočnoj Evropi održat će se u oktobru između Moskve i Washingtona na nivou stručnjaka, izjavio je u petak američki ambasador u Rusiji John Beyrle.

Jedan zvaničnik u ruskom ministarstvu vanjskih poslova, na kojeg se poziva agencija Interfax, potvrdio je da će se u oktobru održati rusko-američke konsultacije na nivou stručnjaka, javio je AFP.

"Tražimo od ruskog ministarstva vanjskih poslova da precizno kaže u čemu se sastoji prijetnja za Rusiju od elemenata američkoga proturaketnog štita u istočnoj Evropi", izjavio je američki ambasador prlikom susreta s diplomatima u Jekaterinburgu, na Uralu.

SAD insistira na činjenici da antiraketni štit u Poljskoj i Republici Češkoj nije usmjeren prema Rusiji. To nije mišljenje, nego činjenica", naglasio je Beyrle, prenijela je agencija Interfax.

On je dodao da ovaj štit ima za cilj da eventualno odgovori na prijetnje s Bliskog istoka. Washington tvrdi da proturaketni sistem treba spriječiti eventualne napade zemalja kao što je Iran.

Štit je ipak izazvao bijes Moskve koja u njemu vidi napad na njenu sigurnost, pa je zaprijetila da će svoje interkontinentalne rakete usmjeriti prema budućim američkim raketnim položajima.