{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Rusija i Kina su strateški partneri"

F
13.10.2009. u 19:22
0
2
"Rusija i Kina su strateški partneri"
0
"Rusija i Kina su strateški partneri"
Foto: Reuters
Rusija i Kina posljednjih godina postale su zaista strateški partneri u punom smislu te riječi, izjavio je u utorak u Pekingu ruski premijer Vladimir Putin, dodajući da su trgovinski i ekonomski odnosi izdržali iskušenja krize.
"Bez obzira na to što je još situacija na svjetskim tržištima komplicirana, odnosi imaju dobar potencijal za kvalitativni porast", rekao je Putin, koji se u glavnom gradu Kine susreo s kolegom Wenom Jiabaom.

Ruski premijer je istaknuo da se saradnja dviju zemalja provodi i u oblasti politike na međunarodnoj sceni i u oblasti vojno-tehničke saradnje i ekonomije.

Kao posebno značajan Putin je naveo sporazum Rusije i Kine o uzajamnom informiranju o lansiranju balističkih raketa i svemirskih raketa-nosača, potpisan u utorak, jer on jača uzajamno povjerenje.

U Pekingu je Putin na svečanosti obilježavanja 60. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa rekao da je bivši Sovjetski savez prvi priznao "Novu Kinu" i da je time umnogome određen karakter daljnjeg razvoja odnosa Rusije i Kine.

"Nikada nećemo zaboraviti našu zajedničku borbu protiv agresora u godinama Drugoga svjetskog rata i blisku i plodonosnu saradnju u poslijeratnim godinama", istaknuo je ruski premijer.

Prema Putinovim riječima, saradnja dviju zemalja u regionalnim i međunarodnim pitanjima je važan faktor za građenje pravednoga i skladnog svjetskog poretka, zasnovanog na multipolarnosti i uzajamnom uvažavanju interesa.

Nakon 14. susreta Putina i Jiabaoa, potpisan je niz sporazuma, kao i kominike.

Potpisani su sporazumi o osnivanju kulturnih centara, memorandum o razvoju brzog željezničkog saobraćaja u Rusiji, o saradnji u modernizaciji carinjenja i kontrole, program saradnje u oblasti svemirskih istraživanja za period od 2010. do 2012. godine, javio je Itar-Tass, a prenio Tanjug.

Tokom službene posjete potpisan je i sporazum između "Gazrpoma" i Kineske nacionalne korporacije za naftu i plin o osnovnim uvjetima za isporuku prirodnog plina iz Rusije u Kinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: