Svijet
0

Rusija i Kina se pridružile zapadnim silama u jačanju pritiska na Iran

FENA
Kina i Rusija u srijedu su se pridružile četirima zapadnim silama u insistiranju da Iran sarađuje u istrazi UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) sumnjivih nuklearnih aktivnosti Islamske Republike.

U zajedničkom saopćenju koje ima za cilj pokazati jedinstvo svjetskih sila u sporu u vezi s iranskim nuklearnim programom, šest zemalja navode da su "duboko zabrinute" iranskim nuklearnim aktivnostima. Iran negira da je njegov nuklearni program namijenjen u vojne svrhe, prenosi Reuters.

Za razliku od ranijih takvih diplomatskih inicijativa, malo je, međutim, vjerovatno da će današnja izjava ublažiti stav Irana, suočenog s rastućim međunarodnim pritiskom da obustavi aktivnosti u nuklearnom programu koje mogu imati i civilnu i vojnu dimenziju.

Zapad sumnja da Iran nastoji razviti kapacitete za proizvodnju nuklearnog oružja pod krinkom civilnog programa.

Izrael, za koga se vjeruje da je jedina bliskoistočna nuklearna sila, smatra iranski nuklearni program najozbiljnijom prijetnjom svojoj sigurnosti i zaprijetio je zračnim napadima ako diplomatija i sankcije ne uvjere Teheran da odustane od nuklernih aktivnosti.

Zapadni diplomati tvrde da su željeli da zajedničko saopćenje šest svjetskih sila bude oštrije intonirano, ali da to nije bilo moguće ako žele da Moskva i Peking, koji smatraju sankcije protiv Irana kontraproduktivnim, pristanu na tekst saopćenja.

"Duboko smo zabrinuti što Iran nastavlja da provodi određene nuklearne aktivnosti suprotne rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i Odbora direktora IAEA-e", navodi se u saopćenju koje je pročitao njemački ambasador na sastanku 35-članog Odbora direktora IAEA-e u Beču.