Svijet
0

Rusija i Kazahstan prave Centar za obogaćivanje urana

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rusija i Kazahstan su u četvrtak potpisali sporazum o zajedničkoj izgradnji, na ruskom teritoriju, međunarodnog centra za obogaćivanje urana kojim će se snabdijevati treće zemlje, javile su ruske novinske agencije.

Sporazum je potpisan nakon susreta ruskog predsjednika Vladimira Putina i kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

Centar će biti napravljen u Angarsku, blizu Irkutska, u istočnom Sibiru, u jednoj staroj tvornici za obogaćivanje urana u vojne svrhe, a očekuje se da će biti operativan 2013. godine, javila je agencija Ria Novosti.

Najmanje pet zemalja je zainteresirano za gorivo koje će se proizvesti u tom centru, izjavio je šef Ruske savezne agencije za atomsku energiju (Rosatom) Sergej Kirienko, na koga se poziva agencija Interfax iz Astane.

Angarsk predstavlja prvu etapu u mreži međunarodnih centara za obogaćivanje urana, pod kontrolom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), kako bi se omogućilo zemljama u razvoju da imaju civilnu nuklearnu energiju bez rizika od širenja vojnog oružja.