Kairo
0

Rusija i Egipat postali strateški partneri

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednici Rusije i Egipta, Dmitrij Medvedev i Hosni Mubarak potpisali su u utorak u Kairu sporazum o strateškom partnerstvu.

Dokument na tri strane definiše područja bilateralne saradnje dvije zemlje u narednoj deceniji.

Osim toga, Rusija i Egipat potpisali su sporazum o prebacivanju zatvorenika, sporazum o borbi protiv trgovine drogama i psihotropnim supstancama kao i memorandum o saradnji na zaštiti okoliša, javio je Itar-Tass.

Dva ministarstva pravde potpisala su sporazum o uzajamnom razumjevanju. Agencija saveznog arhiva i Arhiv Egipatske nacionalne biblioteke potpisali su memorandum o saradnji. Ruska kompanija za emitrovanje radio i tv programa i Egipatska Radio televizija potpisali su protokol o saradnji.

  • Odnosi između Rusije i Egipta razvijaju se u strateško partnerstvo, izjavio je predsjednik Dmitrij Medvedev na zajedničkoj konferenciji za novinare s egipatskim liderom Hosnijem Mubarakom.

  • Naši pregovori održani su u otvorenoj i iskrenoj atmosferi koja je oduvijek karakterisala dijalog na najvišem nivou između Rusije i Egipta i uglavnom su davali impresivne rezultate. Sporazum o strateškoj saradnji odredit će bilateralne odnose u godinama koje dolaze, istakao je Medvedev.