Stradavaju civili
0

Rusija i Arapska liga traže prekid neselektivne upotrebe sile u Libiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rusija je u nedjelju pozvala međunarodnu koaliciju da prekine "neselektivnu" upotrebu sile koja uzrokuje stradanja civila u Libiji, rekao je glasnogovornik ruske diplomacije Aleksandar Lukačevič u saopćenju.

"U okviru zračnih udara na Libiju meta napada bili su i ciljevi nevojne naravi", ističe se u saopćenju.

Kao posljedica toga "poginulo je 48 civila, a više od 150 je ranjeno", dodaje isti izvor. Zato "pozivamo zainteresirane zemlje da prekinu neselektivnu upotrebu sile", dodaje se u saopćenju.

Rusija je u subotu izrazila žaljenje zbog strane vojne intervencije na temelju UN-ove Rezolucije 1973 kojom se dopušta primjena sile radi zaštite libijskih civila od napada režima pukovnika Moamera Gadafija.

Čelnik Arapske lige u nedjelju je rekao da Arapi kada su pozvali na uspostavu zone zabrane leta nad Libijom, nisu htjeli zračne udare zapadnih sila u kojima stradaju civili.

U izjavi koju je prenijela službena egipatskla novinska agencija glavni tajnik Arapske lige Amr Moussa je također rekao da je pozvao na održavanje vanrednog sastanka Lige kako bi se raspravilo stanje u arapskom svijetu a posebno u Libiji.

"Ono što se događa u Libiji razlikuje se od nametanja zone zabrane leta, a ono što mi želimo jeste zaštita civila a ne bombardiranje još više civila", rekao je.