Rusija gradi šest vojnih baza u blizini Sjevernog pola

Klix.ba
7.12.2015. u 17:30
0
15
Rusija gradi šest vojnih baza u blizini Sjevernog pola
0
Rusija gradi šest vojnih baza u blizini Sjevernog pola Foto: Google Maps
Rusko ministarstvo odbrane najavilo je izgradnju šest novih vojnih baza na Arktiku, s ciljem povećavanja svojih vojnih kapacitet i utjecaja u polarnim vodama.
Vojna postrojenja trebali bi biti izgrađena duž 4.000 kilometara dugog pojasa ruskih ostrva na u vodama Arktičkog okeana.

Kako su izjavili u Ministarstvu, cilj je vratiti nivo ruskog vojnog utjecaja na nivo kakav je bio za vrijeme Sovjetskog saveza.

Najveća od šest planiranih baza, koja se nalazi na Zemlji Franje Josipa imat će kapacitete za udomljavanje 150 vojnika, na period od 18 mjeseci. Veličina ovog postrojenja iznosit će oko 14.000 metara kvadratnih. Iz ruskih vojničkih sindikata već su izrazili negodovanje zbog ovog plana, s obzirom da temperatura zraka u ovom dijelu planete redovno pada na minus 47 stepeni.

Baza na arhipelagu Franje Josipa bit će dom za 150 vojnika (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije) Baza na arhipelagu Franje Josipa bit će dom za 150 vojnika (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)


Kako prenosi Telegraph, Rusija trenutno sprovodi tzv. Novu mornaričku doktrinu, koja podrazumijeva vojno jačanje u polarnim vodama, koje ruske vlasti smatraju jednim od područja najbogatijih mineralima na svijetu.


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: