|

Rusija: Godišnje umire 70.000 narkomana

Rusija: Godišnje umire 70.000 narkomana
0
S
SRNA
15.11.2011. u 11:42
10
komentara
0

dijeljenja
Rusija: Godišnje umire 70.000 narkomana
Od upotrebe narkotika u Rusiji svake godine umre oko 70.000 ljudi, a u zvaničnoj evidenciji je oko 550.000 narkomana, mada stručnjaci smtraju da je broj mnogo veći i da dostiže četiri miliona, podaci su Gosnarko-kontrole.
Nacrt zakona koji se nalazi na razmatranju u Državnoj dumi o osnovama preventive kriminala predviđa prinudno liječenje narkomana.

Najava uvođenje prinudnog liječenja izaziva u ruskom društvu oštru diskusiju. Jedan od argumenata kritičara je da prijedlog označava povratak totalitarizmu.

Ali slična mjera, kako smatra većina ljekara, spasiće od smrti veliki broj narkomana koji u periodu krize nemaju kontrolu nad svojim postupcima.

Prosječan uzrast kada dolazi do zavisnosti je između 15 i 17 godina. Oko 20 odsto narkomana su učenici, a 60 odsto mladi ljudi od 16 do 30 godina.

Ruski ljekari narkolozi već niz godina pozivaju na uzbunu. Oni traže da se uvede zakonska norma koja omogućava da se pacijenti u krajnjim stadijumima narkotičke zavisnosti, kada predstavljaju opasnost za porodicu i društvo, upute na prinudno liječenje.

"Takva hospitalizacija je potrebna i samoj osobi koja je "na igli", koja je "ufiksana" i ne može da se obrati za medicinsku pomoć", kaže glavni narkolog Rusije Jevgenij Brjun.

"Potrebna je mjera prinudne hospitalizacije, kao što se to čini u pogledu duševno oboljelih u psihijatriji. Postoji zakon o psihijatrijskoj pomoći i garancijama prava prilikom njenog pružanja. Tamo postoji član koji omogućava psihijatrima da hospitalizuju oboljelog u slučajevima kada ostavljanje bez medicinske pomoći može da dovede do nepovratnih posljedica i smrti oboljelog", navodi Brjun.

"Kako pokazuje praksa, aktivna preventiva vodi ka osjetnom smanjenju broja novih narkomana, između ostalog među studentima",
navodi Glas Rusije.

Stručnjaci UN i Svjetska zdravstvena organizacija pozivaju da se koristi ova forma kao jedan od glavnih pravaca rada za smanjenje upotrebe narkotika.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...