Nakon isteka dozvole
18

Rusija dozvolila Snowdenu trajni boravak u zemlji

A. B.
Edward Snowden je pobjegao iz SAD-a u Rusiju gdje je dobio azil (Foto: EPA-EFE)
Edward Snowden je pobjegao iz SAD-a u Rusiju gdje je dobio azil (Foto: EPA-EFE)
Rusija je bivšem uposleniku CIA-e i američkom zviždaču Edwardu Snowdenu dozvolila trajno pravo boravka nakon isteka trenutne dozvole.

Snowden (37) je pobjegao iz SAD-a u Rusiju gdje je dobio azil nakon što je 2013. godine objavio tajne podatke koji su otkrili velike domaće i međunarodne nadzorne operacije koje je provodila američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA).

Zbog kršenja Zakona o špijunaži suočava se sa zatvorom do 30 godina u SAD-u iako ga mnogi aktivisti za građanska prava vide kao heroja.

"Snowden je ranije danas dobio dozvolu boravka na neodređeno. Izmjene ruskog imigracijskog zakona 2019. godine doprinijele su tome da on može dobiti dozvolu bez roka trajanja", rekao je njegov advokat Anatolij Kucherena.

Kucherena je rekao da je Snowdenova prethodna dozvola istekla u aprilu, ali je automatski produžena do juna zbog pandemije koronavirusa. Čim su vlati ukinule "lockdown", Snowden je posnio zahtjev za produženje dozvole boravka, piše The Moscow Times.

Ruski advokat je dodao da njegov klijent, koji živi povučeno u Rusiji, još ne razmatra o podnošenju zahtjeva za ruski pasoš. Ovaj američki zviždač je ranije izrazio zabrinutost zbog svoje sigurnosti u Rusiji.

Prošle godine Snowden je izrazio želju da mu Francuska i Njemačka odobre azil te kazao da je spreman na izdržavanje kazne u američkom zatvoru dok mu se ne zagarantuje pošteno suđenje.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u augustu da razmatra pomilovanje Snowdena.