Mitropolit Kiril
0

Rusija dobila novog patrijarha

FENA
Za novog patrijarha Ruske pravoslavne crkve izabran je mitropolit Kiril.

Tokom zasjedanja Svetog sinoda u hramu Hrista spasitelja u Moskvi, u tajnom glasanju, mitropolit Kiril je dobio 508 glasova, od ukupno 700.

Mitropolit Kiril rođen je 1946. godine, u porodici svećenika, završio je Lenjingradsku duhovnu akademiju. Od 1998. godine bio je arhiepiskop smoljenski i kalinjingradski, a od novembra 1989. godine predsjednik Odeljenja za vanjske crkovne veze i član Svetog sinoda.

Poslije izbora za patrijarha, Kiril je pozvao svećenstvo da bude blagonaklono prema njegovim slabostima, da mu pomogne mudrim savjetima i, iznad svega, da se uvijek moli za njega.

U govoru prije glasanja, mitropolit Kiril je kritikovao "najezdu agresivnog zapadnog sekularizma na kršćanstvo" i "pokušaje nekih protestantskih grupa da revidiraju kršćansko učenje i jevanđeoski moral".

Novi patrijarh važi za modernizatora i predvodnika liberalne struje u Ruskoj crkvi, ali posmatrači sumnjaju da će njegov izbor dovesti do značajnog otopljavanja u odnosima s Rimokatoličkom crkvom.

Kiril je na mjestu patrijarha naslijedio Aleksija Drugog, koji je preminuo 5. decembra. Položaj patrijarha zvanično će preuzeti u nedelju.

Otac Nikolaj Savčenko, svećenik Ruske pravoslavne crkve u Londonu, kaže da je pod patrijarhom Aleksijem Drugim ruska crkva doživela veliki procvat:

"Godina 1990. imala je samo šest i po hiljada parohija, sada ih ima gotovo trideset hiljada. Istovremeno, broj manastira je sa 80 porastao na 800. Milioni ljudi prilaze Ruskoj pravoslavnoj crkvi i ona će nastaviti da raste."

Odnosi Ruske pravoslavne i Rimokatoličke crkve zategnuti su vjekovima. Kao mitropolit, novi patrijarh Kiril sastajao se s papom. BBC prenosi kako otac Nikolaj vidi dalje odnose prema toj i drugim religijama:

"Ne mogu da kažem da postoje problemi u odnosima s drugim vjerama - mi nemamo međuvjerske svađe ili sukobe. Imamo neke probleme u odnosima s Rimokatolčkom crkvom, ali oni nisu suštinski. Nama se ne dopadaju reforme koje se provode u rimokatoličkoj ili anglikanskoj crkvi - mi smo tradicionalisti, čuvamo svoja prava i pokušavamo da zaštitimo naše kršćanstvo onako kako smo ga primili. I naš novi patrijarh pokušat će da očuva naše tradiicionalno kršćanstvo. Odnose s Rimokatoličkom crkvom ćemo nastaviti i oni će se možda poboljšati, ali ne tako da pratimo njihov reformistički kurs. Nadam se da će biti diplomatskih odnosa, ali ne i prekida tradicije ruskog pravoslavlja."

Otac Nikolaj odbacuje primjedbe da su odnosi Ruske pravoslavne crkve i Kremlja isuviše bliski:

"Odnosi jesu vrlo bliski i nama se to, naravno, dopada. Stvar je u tome što predsjednik i premijer shvataju da trenutno nema druge ideologije osim ruskog pravoslavlja i ruskog tradicionalnog političkog oblika života, koji je blisko povezan s pravoslavljem. Za Putina i Medvedeva to je jedini put. Pred njima je izbor - ili da prate zapadnjački ili ruski način življenja. I oni su izabrali ovo drugo. Rusko pravoslavlje je dio tog tradicionalnog, kršćanskog i ruskog modela življenja i mi ćemo tako i živjeti."