Preko 1400 tenkova
2

Rusija do sada u Ukrajini izgubila polovinu svojih tenkova i iskoristila većinu preciznih raketa

F. H.
Uništeni ruski tenk (Foto: EPA-EFE)
Uništeni ruski tenk (Foto: EPA-EFE)
Podsekretar Pentagona za politiku Colin Kahl rekao je da je Rusija izgubila polovinu svojih tenkova u ratu u Ukrajini, te da su iskoristili većinu precizno navođenih projektila.
"Putin nije uspio", rekao je Kahl grupi novinara u sklopu Projekta za medije i nacionalnu sigurnost Univerziteta George Washington u utorak.

Kahl je poručio da će Rusija iz ovog rata izaći slabija nego što je u njega ušla i da je pretrpjela na desetine hiljada žrtava od početka rata u februaru. Također, istakao je kako su ruski gubici veći nego što je Sovjetski savez pretrpio u Afganistanu.

"Vjerojatno su izgubili polovicu svojih glavnih borbenih tenkova u cijeloj ruskoj vojsci. Zaglavili su više od 80 posto svojih kopnenih snaga u Ukrajini. Potrošili su većinu svog precizno vođenog naoružanja u Ukrajini, a sankcije i izvozne kontrole će im jako otežati obnovu svoje vojske na način na koji je izgledala prije rata. Putin je ušao u ovaj rat pokušavajući uništiti Ukrajinu kao neovisnu, suverenu demokratsku zemlju. Nije uspio, i to se neće promijeniti. Suverena, nezavisna, demokratska Ukrajina će opstati,” rekao je Kahl.

Rusija je u Ukrajini izgubila veliki broj svojih najmodernijih tenkova, uključujući i tenkove T-90, te T-72 model 2016. Zbog velikih gubitaka pojedine jedinice su popunjavali davno otpisanim tenkovima T-62 koji je pravljen od 1961. do 1975. godine.

Prema podacima Oryxa koji bilježi vizuelno potvrđene gubitke u ratu u Ukrajini, Rusija je do sada izgubila ukupno 1450 tenkova, od toga 835 je uništeno, 62 oštećeno, 53 napušteno i 500 zarobljeno. Kako se ovdje radi samo o tenkovima koji su vizuelno zabilježeni, stvarni gubici su vrlo vjerovatno puno veći.

Velikim gubicima ruskog oklopa pridonijela je nerezonska upotreba ovih snaga, posebno u početnim ofanzivama na Kijev. Također, Ukrajinci su veliki broj tenkova uništili zahvaljući protivoklopnim sistemima doniranim od strane zapadnih zemalja uključujući Javeline, NLAW ali i domaćim sistemima Stugna-P.