Svijet
9

Rusija će u znak odmazde razmjestiti nove projektile u Kalinjingradu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Rusija će razmjestiti projektile zemlja-zrak tipa S-400 i sisteme Iskander s nuklearnim kapacitetima u svojoj enklavi Kalinjingradu, u znak odmazde na razmještaje NATO-a, navode mediji riječi visokog provladinog poslanika u ponedjeljak
Rusija je ranije saopćila da periodično šalje Iskandere u Kalinjingrad, ali je do sada, tvrdila, da su to rutinske vježbe. Moskva je eksplicitno povezivala te poteze s, kako tvrdi, NATO-vim gomilanjem kapaciteta na ruskim zapadnim granicama.

Nakon izbora za američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je izjavio da želi bliže veze s Kremljom i doveo je u pitanje zaštitu NATO saveznika, neki analitičari su prognozirali da bi ohrabrena Moskva mogla postati asgresivnija u istočnoj Evropi.

Viktor Ozerov, predsjedajući vojne komisije u Saveznom vijeću, gornjem domu ruskog parlamenta, navodi u komentarima koje je prenijela novinska agencija RIA da je Rusija prisiljena da reagira na planirani američki raketni štit u istočnoj Evropi.

"Kao mjere odgovora na takve prijetnje mi moramo razmjestiti dodatne snage. Te snage uključuju razmještaj sistema S-400 i Iskander u Kalinjingradu", navodi novinska agencija riječi Ozerova.

Ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev Reutersa da komentira izjavu Ozerova.