Sergej Ivanov
0

Rusija će strpljivo objašnjavati događaje u Gruziji

FENA
Rusija će strpljivo objašnjavati događaje u Gruziji, agresiju koja je počinjena nad ruskim građanima a koja je "praćena etničkim čistkama", izjavio je potpredsjednik ruske vlade Sergej Ivanov, ističući da ni blizu sve zemlje Evropske unije ne teže "kažnjavanju Rusije za navodnu agresiju" protiv Gruzije.

"Polazeći od najnovijih premisa koje se čuju iz nekih evropskih zemalja a povodom uvođenja sankcija protiv Rusije, težnje kažnjavanja Rusije za navodnu agresiju protiv 'miroljubive' Gruzije, današnji sastanak potvrđuje da ni blizu svi ne misle na taj način", rekao je Ivanov u libijskom gradu Bengaziju poslije razgovora s italijanskim premijerom Silvijem Berluskonijem, prenio je Itar-Tass.

Rusija će, prema riječima vicepremijera, "na sto stavljati činjenice apstrahujući snažnu propagandu koja je sada pokrenuta protiv nas u mnogim medijima, prije svega u SAD-u i nekoliko zapadnoevropskih zemalja".

"Mi ćemo mirno, uzdržano, razvijati odnose s mnogim ili praktično s ogromnom većinom država svijeta", rekao je Ivanov.

Agencija Itar-Tass, pozivajući se na italijanske vladine izvore, javila je da je tokom susreta s Berluskonijem, kojem je prisustvovao i libijski lider Muamer el Gadafi, glavna pažnja bila posvećena rusko-gruzijskom konfliktu uoči sutrašnjeg vanrednog samita EU o Gruziji.

Ruski premijer Vladimir Putin je u intervjuu njemačkoj televiziji ARD u petak navečer rekao da Rusija očekuje da će na sjednici Savjeta EU u Briselu biti data objektivna ocjena događaja u Južnoj Osetiji i Abhaziji te da će aktivnosti ruskih mirovnjaka "biti podržane, a aktivnosti gruzijske strane, koja je izvela zločinačku akciju, biti osuđene".

Komentirajući prijetnje Zapada sankcijama povodom priznanja nezavisnosti otcijepljenih gruzijskih autonomija, Putin je rekao da je Moskva napad na mirovnjake i stanovnike Južne Osetije doživjela kao napad na Rusiju kao i da je tamo štitila živote svojih građana.