Planovi
0

Rusija će se željeznicom povezati s Japanom

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Bit će to jedna od najvećih investicija koje je Rusija ikad napravila. Povezivanje otoka Sahalina na dalekom istoku Rusije sa kopnom ambiciozni je plan koji bi jednog dana mogao rezultirati povezivanjem Rusije i Japana.

Sahalin je mjesto bogato prirodnim resursima i ima veliki ekonomski napredak, ali je zbog izolacije pitanje transporta izuzetno važno.

Trenutna infrastruktura ne zadovoljava ni osnovne potrebe lokalne ekonomije. Gotovo sav prevoz se vrši teretnim brodovima, ali nema stalne veze ostrva sa ostatkom kopna.

U ovakvoj situaciji neophodna je željeznica između ovih oblasti. Ideja o povezivanju ovih područja stara je 80 godina, a 40-ih godina prošlog stoljeća ti pokušaji su propali. Tadašnji plan je bio tunel ispod mora.

Sada ruska vlada i željeznica kreiraju ambiciozni projekat koji će biti veoma skup, neki tvrde i oko 8 do 10 milijardi američkih dolara, što je petostruki godišnji budžet Sahalina.

U 2015. godini počet će se i sa sljedećim korakom, a to je povezivanje Sahalina i japanskog otoka Hokkaidoa. Japanski investitori su već pokazali značajan interes za ovaj projekat, javlja Russia Today.