Svijet
1

Rusija će nastaviti razvoj dobrosusjedskih odnosa s iranom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rusija će nastaviti da razvija dobrosusjedske odnose s Iranom, izjavio je u četvrtak u Moskvi zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksej Borodavkin, dodajući da vojno-tehnička saradnja nije jedina oblast u kojoj dvije zemlje sarađuju.

"Zaista, u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a, ukaz predsjednika Rusije uvodi znatna ograničenja za vojno-tehničku saradnju Rusije i Irana, međutim, to uopće ne znači da se zabranjuju sve forme i pravci takve saradnje s Teheranom", rekao je zamjenik ministra Borodavkin državnoj novinskoj agenciji Itar-Tass.

Prema Borodavkinu, saradnja će biti nastavljena "u pravcima koji nisu podlegli zabrani".

Borodavkin je rekao da dvije zemlje uspješno razvijaju trgovinu i da postoje perspektivni infrastrukturni projekti, kao i projekti u oblasti energetike.

On je podsjetio na saradnju na atomskoj centrali u Busheru, koja će uskoro biti puštena u rad.

Komentarišući ukaz predsjednika Medvedeva o zabrani isporuke Iranu raketnih sistema S-300 i drugih vrsta modernog naoružanja, zamjenik direktora Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Konstantin Birjulin rekao za Itar-Tass da će Rusija nastaviti saradnju s Iranom u pitanjima i pravcima koji ne potpadaju pod ograničenje Rezolucije 1.929 Vijeća sigurnosti.

"U okviru vojno-tehničke saradnje s Iranom rukovodit ćemo se slijedećim pristupom: ukoliko se u skladu s rezolucijom izvršenje određenog ugovora dozvoljava, nesumnjivo ćemo ga ispuniti, ukoliko se, pak, zabranjuje, nedvosmisleno nećemo", poručio je Birjulin.