Svijet
0

Rusija će apsorbirati Južnu Osetiju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Rusija namjerava eventualno apsorbirati gruzijsku otcijepljenu regiju Južnu Osetiju, izjavio je južnoosetijski zvaničnik u petak, tri dana nakon što je Moskva priznala tu regiju kao nezavisnu državu i navukla je kritike Zapada.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i lider te regije Eduard Kokoiti raspravljali su o budućnosti Južne Osetije u ovoj sedmici u Moskvi, saopćio je predsjednik parlamenta Južne Osetije Znaur Gasijev, javio je AP.

Rusija će apsorbirati Južnu Osetiju "za nekoliko godina" ili ranije, što je stav koji su "čvrsto iznijele obje strane", kazao je Gasijev.

U Moskvi je glasnogovornica Kremlja izjavila u petak kako "nema nikakve informacije" o razgovorima.

U Gruziji je potpredsjednik parlamenta Gigi Cereteli izjavio da se ta izjava ne može shvatiti ozbiljno.

"Separatistički režimi Abhazije i Južne Osetije i ruske vlasti odsječeni su od realnosti. Svijet se već promijenio i Rusija neće dugo biti u stanju da okupira suverenu gruzijsku teritoriju", izjavio je on u Tbilisiju.

"Režimi Abhazije i Južne Osetije trebali bi razmisliti o činjenici da, ukoliko postanu dio Rusije, oni će biti asimilirani i na taj način će nestati", kazao je.

Rusija i Južna Osetija, u međuvremenu, planiraju da potpišu sporazum o smještaju ruskih vojnih baza u Južnoj Osetiji, saopćio je zamjenik predsjednika parlamenta te pokrajine Tarzan Kokoiti. Koliko će baza biti razmješteno postat će jasno 2. sptembra kada se dokument treba potpisati, kazao je.

Izjavio je da Južnoosećani imaju pravo da se ujedine sa Sjevernom Osetijom, koja je dio Rusije.

Uskoro neće biti ni Sjeverne ni Južne Osetije - bit će jedinstvena Alanja kao dio Rusije - kazao je Kokoiti, koristeći drugo ime za Osetiju.

"Živjet ćemo u jedinstvenoj ruskoj državi", kazao je.