Svijet
0

Rusija: Broj poginulih rudara porastao na 106

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Spasioci koji su pretraživali rudnik ugljena uzdrman eksplozijom metana u utorak su pronašli još nekoliko žrtava, pa je ukupan broj poginulih porastao na 106 u najgoroj rudarskoj nesreći u Rusiji tokom desetljeća.

Oko 200 radnika radilo je u rudniku Uljanovskaja, u ugljenom bogatoj regiji poznatoj kao Kuzbas, u vrijeme eksplozije koja se desila u ponedjeljak rano ujutro na dubini od oko 300 metara, saopćili su zvaničnici vanrednih službi i regionalnih vlasti, javio je AP.

Zvaničnici hitnih službi utvrdili su da je poginulo 106 ljudi, da se četvorica smatraju nestalima, dok su 93 spašena ranije.

Zvaničnici komapnije i stručnjaci za sigurnost, skupa s britanskim državljaninom i njegovim prevodiocem, bili su u rudniku istražujući sistem nadzora rizika britanske proizvodnje neposredno prije nego što se desila eksplozija, kazao je Sergej Čeremnov, glasnogovornik regionalne vlade u Kemerovu, gdje se rudnik nalazi.

Kasnije je potvrđeno da su Britanac i prevodilac poginuli. Čeremnov je kazao kako je nejasno šta je on zapravo radio u rudniku.

Aleksandar Sergejev, predsjednik Nezavisnog sindikata rudnika ugljena, izjavio je da je rudnik Uljanovskaja radio s novom opremom, ali je kazao da su ljudski i prirodni faktori uvijek stvarali mogućnost za nesreće.

Kazao je kako je moguće da su rudari naišli na džep metana dok su radili i pozvao je na novu sigurnosnu regulativu kako bi pomogla u umanjivanju prilika za takve nesreće.

"Neophodno je, po mom mišljenju, usvojiti zakonodavstvo koje zabranjuje podzemno kopanje ugljena bez tražene ventilacije s površine kako bi se rudnik očistio od metana", izjavio je on za radio Eho Moskve.

Sergejev je za eksploziju također okrivio sistem kvota koje potiču rudare da rade brže i iskopaju više ugljena, što može dovesti do nemarnih i fatalnih grešaka.

Porodica svakog poginulog rudara dobit će najmanje 25.000 dolara odštete, navela je novinska agencija Itar-Tass riječi guvernera Kemerova Amana Tuljejeva.