Žestoki navodi iz Moskve
11

Rusija: Amerika bi trebala dokazati da nije stajala iza uništenja gasovoda Sjeverni tok

T. K.
Cijevi na kopnenim objektima gasovoda Sjeverni tok 1 u Njemačkoj (Foto: EPA-EFE)
Cijevi na kopnenim objektima gasovoda Sjeverni tok 1 u Njemačkoj (Foto: EPA-EFE)
Sjedinjene Američke Države bi trebale pokušati dokazati da nisu stajale iza uništenja gasovoda Sjeverni tok koji je povezivao Rusiju sa zapadnom Evropom, saopštila je u četvrtak ruska ambasada u Americi.

Moskva smatra uništenje gasovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 prošlog septembra "činom međunarodnog terorizma" i neće dozvoliti da se to gurne pod tepih, navodi se u saopštenju.

Ambasada se pozvala na post na blogu novinara Seymoura Hersha koji se poziva na neidentifikovani izvor koji kaže da su ronioci američke mornarice uništili cjevovode eksplozivom po naredbi predsjednika Joea Bidena. Bijela kuća je odbacila optužbe kao "potpuno lažnu i potpunu fikciju".

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je u srijedu da je "čista dezinformacija da Sjedinjene Države stoje iza onoga što se dogodilo" sa Sjevernim tokom, izazvavši svježi ruski komentar.

Podsjećamo, njemački mediji opširno analiziraju tvrdnje istraživačkog novinara Seymoura Hersha koji piše da je SAD uništio plinovod Sjeverni tok.

Nakon objave Hershove priče puno pitanja ostaje otvorenim, piše njemački javni servis ARD na svom portalu. Između ostaloga se prenose izjave vojnog stručnjaka Juliana Pawlaka sa Univerziteta Bundeswehra u Hamburgu koji tvrdi da je Hersh selektivno birao činjenice "kako u toj priči ne bi bilo kontradikcija".

Pawlak se konkretno osvrće na Hershovu tvrdnju da su američki ronioci ciljano postavili mine uz plinovod koje su onda, kako piše, aktivirane u rujnu prošle godine.

"Postavljanje mina je već godinama sastavni dio programa na Baltiku", tvrdio je tada stručnjak. I to pogotovo, kako napominje, nakon ruske invazije na Krim 2014. Pawlak osim toga nevjerodostojnim smatra i tezu da su Amerikanci, kako se tvrdi u Hershovoj priči, razmatrali mogućnost uništavanja Sjevernog toka uz pomoć svojih podmornica.

"Američka mornarica raspolaže velikim podmornicama na nuklearni pogon. Uopće nema smisla pokušati uz pomoć takvih podmornica doći neopaženo u jedno tijesno područje na Baltiku", citirao je ARD njemačkog vojnog stručnjaka.