{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusi žele prepoloviti potrošnju alkohola

F
15.1.2010. u 16:52
0
0
Rusi žele prepoloviti potrošnju alkohola
0
Rusi žele prepoloviti potrošnju alkohola
Provođenjem državne antialkoholne kampanje, ruska vlada namjerava da za deset godina prepolovi potrošnju alkohola u toj zemlji i da konačno likvidira ilegalnu proizvodnju alkoholnih pića.
Vladin program protiv alkoholizma bit će ostvaren u dvije faze, s tim što je u prvoj (od 2010. do 2012. godine) planirano smanjenje potrošnje alkohola po stanovniku za 15 posto, dok bi u drugoj, do 2020. godine, trebalo da se ukine ilegalno alkoholno tržište, a upotreba alkohola po stanovniku smanji za 55 posto.

U programu se navodi zastrašujuća statistika po kojoj je potrošnja čistog alkohola do 2008. godine porasla na 10 litara po stanovniku, s 5,4 litara početkom devedesetih prošlog stoljeća. Smatra se da to nije realna brojka i da prosječna potrošnja, zbog prometa na ilegalnom tržištu, dostiže oko 18 litara godišnje, prenosi agencija Interfax.

Prema ocjeni eksperata Svjetske zdravstvene organizacije, dozvoljena godišnja potrošnja čistog alkohola je svega osam litara po stanovniku, a veće količine predstavljaju opasnost po zdravlje nacije, s tim što svaki litar preko ove granice muškarcima skraćuje život za 11 mjeseci, a ženama za četiri mjeseca.

Od slučajnog trovanja alkoholom u Rusiji godišnje umre više od 23.000 osoba, a od bolesti izazvanih zloupotrebnom alkoholnih pića više od 75.000.

U isto vrijeme, kako bi podigla na viši nivo kulturu potrošnje alkohola među stanovništvom, ruska vlada obećava uslove za razvoj vinarstva i povećanje proizvodnje kvalitetnih vina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: