Eskalacija tenzija
230

Rusi upozorili Ameriku da ne šalje Ukrajini sistem "Patriot": Bit će legitimna meta

G. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ako Sjedinjene Države pošalju svoje raketne sisteme Patriot u Ukrajinu, to će biti još jedan provokativan korak koji bi mogao dovesti do nepredvidivih posljedica, upozorila je ruska ambasada u Washingtonu.

U SAD-u je pokrenuta informativna kampanja o navodnim pripremama za slanje najsavremenijih sistema protivzračne obrane u Kijev, rekli su ruski diplomati.

"Ako se ova informacija potvrdi, svjedočit ćemo još jednom provokativnom koraku američke administracije koji bi mogao dovesti do nepredvidivih posljedica", upozorili su.

Prema ruskim diplomatima, "čak i bez isporuke sistema Patriot, Sjedinjene Države su sve više uvučene u sukob u postsovjetskoj republici".

"Protok oružja raste, obuka vojnika se širi. Ukrajinska vojska dobiva obavještajne podatke. Sve se češće raspravlja o slanju američkih vojnih stručnjaka u zonu borbe. Osim toga, građani SAD-a učestvuju u sukobu kao plaćenici", naglasili su, prenosi Tass.

Prema njihovim tvrdnjama, strategija Washingtona nanosi ogromnu štetu ne samo rusko-američkim odnosima, već stvara i dodatne rizike za globalnu sigurnost. Optužili su Sjedinjene Države da su odgovorne za produženje i eskalaciju ukrajinskog sukoba.

Washington dovršava planove za slanje Ukrajini protivraketnog odbrambenog sistema Patriot, izvijestio je ranije CNN pozivajući se na osobe upoznate s tim pitanjem. Glasnogovornik Pentagona Patrick Ryder odbio je potvrditi izvještaj CNN-a.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da će raketne odbrambene sisteme Patriot ruske oružane snage smatrati legitimnim ciljevima, ako ih Washington isporuči Kijevu.