Šteta za čovječanstvo
469

Rusi uništili ukrajinsku banku gdje su se čuvali uzorci više od 160.000 sjemena biljaka

F. H.
Foto: Shutterstock / Uništene zalihe rijetkih sjemena
Foto: Shutterstock / Uništene zalihe rijetkih sjemena
Jedno od najvećih svjetskih skladišta sjemena za razne vrste biljaka koje se nalazilo u ukrajinskom Harkovu uništeno je tokom ruskih napada, objavio je vodeći naučnik instituta Sergei Avramenko.

Banka je sadržavala sjemena više od 160.000 varijanti sjemena biljaka i hibrida poljoprivrednih biljaka iz čitavog svijeta. Među uništenim sjemenima nalaze se i primjeri sjemena koji više ne postoje na drugim mjestima u Evropi i svijetu.

Očuvanje i učinkovito korištenje biljne genetske raznolikosti za osiguravanje prehrambene, ekonomske, ekološke, socijalne sigurnosti i razvoja jedan je od najznačajnijih problema za čovječanstva. U Ukrajini su ove aktivnosti u ovome pravcu počele još početkom 20. stoljeća.

Nakon proglašenja nezavisnosti Ukrajine, 1992. godine pokrenuta je od strane Akademije za agrarne nauke incijativa da se formira Nacionalna genetska banka biljaka Ukrajine. U projektu je učestvovalo 28 naučnih istraživačkih institucija i rezultirao je stvaranjem Sistema biljnih genetičkih resursa Ukrajine.

Avaremko je naglasio kako su sjemena čuvana u posebnim uslovima da bi ih buduće generacije mogle koristiti, te da su različiti uzorci bili naručeni od strane naučnika iz čitavog svijeta, uključujući i Rusiju, kako bi se radilo na razvijanju specifičnih žitarica za odgovarajuće klimatske zone.