62-godišnji muškarac
7

Rusi uhapsili norveškog špijuna koji je primao informacije o ruskoj mornarici

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rusija je saopćila da je uhapšen norveški državljanin zbog sumnje da se radi o špijunu.

Moskovski sud je odlučio da će 62-godišnji Norvežanin Frode Berg biti u pritvoru do 5. februara. Bivši granični inspektor je optužen da je primao informacije o ruskoj mornarici. Navodno je povezan s ruskim državljaninom koji je uhapšen prošlog mjeseca zbog izdaje.

Berg se dosad nije javno oglasio, a njegova porodica je posljednji put s njim ostvarila kontakt prije dvije sedmice, kada je on poslao svoju fotografiju s Crvenog trga u Moskvi.

Norveško ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da je razgovaralo s Bergom, ali detalji nisu otkriveni.

Odnosi između Rusije i Norveške, zemalja koje dijele granicu, napeti su otkako je Rusija izvršila aneksiju Krima 2014. godine. U februaru je norveška sigurnosna služba saopćila da su Rusi izvršili hakerske napade na određene institucije, a Rusija je odbacila odgovornost.

Istog mjeseca su zvaničnici iz Osla kontaktirali ruskog ambasadora te se žalili zbog odbijanja viza za dva člana norveškog parlamenta, koji su trebali putovati u Rusiju.

Norveško ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da je Moskva blokirala vize kao odgovor na norveške sankcije Rusiji zbog aneksije Krima.

U oktobru 2016. godine je ruska mornarička flota uključujući nosač aviona prošla pored Norveške i drugih članica NATO-a na putu prema Siriji. Istog mjeseca je Norveška objavila da će dozvoliti prisustvo više od 300 američkih vojnika na svom tlu u 2017. godina, što se kosi s tradicijom u miru.