Napad unutar Rusije
219

Rusi u panici nakon udara dronova na Moskvu: Rat je stigao, ovo je nova stvarnost

M. G.
Mjesto jučerašnjeg udara drona u Moskvi (Foto: EPA-EFE)
Mjesto jučerašnjeg udara drona u Moskvi (Foto: EPA-EFE)
Ukrajinske bespilotne letjelice napale su u utorak bogate četvrti Moskve u, kako je jedan ruski političar nazvao, najopasnijem napadu na glavni grad od Drugog svjetskog rata, dok je Kijev također pogođen iz zraka treći put u 24 sata.
Otkako je Rusija poslala desetine hiljada vojnika u napad na Ukrajinu u februaru 2022., rat se uglavnom vodio unutar Ukrajine.

Zračni udari na mete daleko od fronte su se pojačali usred oštrog zastoja na terenu s ruskim snagama ukorijenjenim duž produžene linije na istoku i jugu Ukrajine.

Jedno od strateških južnih mjesta koje ruske snage kontroliraju od skoro početka invazije je nuklearna elektrana Zaporizhzhia, au utorak je šef nuklearne nadzorne jedinice Ujedinjenih naroda zatražio od Ukrajine i Rusije da poštuju pet načela za zaštitu elektrane. Ni Ukrajina ni Rusija nisu se obvezale na poštivanje načela.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi mjesecima je pokušavao postići sporazum kojim bi se smanjio rizik od katastrofalne nuklearne nesreće izazvane vojnim aktivnostima poput granatiranja Zaporožja, najveće nuklearne elektrane u Europi.

U brifingu Vijeću sigurnosti UN-a, Grossi je rekao da načela uključuju da ne smije biti napada na postrojenje ili iz njega te da se ne smije koristiti kao baza za teško naoružanje i vojnu opremu. Pozvao je da napajanje elektrane izvan lokacije ostane dostupno i sigurno.

"Nuklearna sigurnost i sigurnosna situacija u nuklearnoj elektrani Zaporizhzhia ... i dalje je izuzetno krhka i opasna", rekao je Grossi. "Vojne aktivnosti se nastavljaju u regiji i mogle bi se vrlo značajno povećati u bliskoj budućnosti."

Ruski ambasador pri UN-u Vassily Nebenzia rekao je: "Prijedlozi g. Grossija da se osigura sigurnost nuklearne elektrane Zaporizhzhia u skladu su s mjerama koje već dugo provodimo."

Ukrajinski ambasador pri UN-u Sergiy Kyslytsya rekao je da se načela "moraju nadopuniti zahtjevom za potpunom demilitarizacijom i deokupacijom elektrane".

Komentirajući zračne napade u utorak rano ujutro u Moskvi, rusko ministarstvo odbrane je reklo da je osam bespilotnih letjelica koje je poslala Ukrajina i koje su ciljale civile oboreno ili preusmjereno elektroničkim ometačima, iako je Baza, Telegram kanal povezan sa sigurnosnim službama, rekao da je bilo više od 25.

Mihajlo Podljak, pomoćnik ukrajinskog predsjednika, zanijekao je da je Kijev direktno upleten, ali je rekao da "sa zadovoljstvom promatraju događaje" i predviđaju nove takve udare.

Dvije su osobe povrijeđene dok su neki stambeni blokovi nakratko evakuirani, rekao je gradonačelnik Moskve. Stanovnici su rekli da su čuli glasne udare praćene mirisom benzina. Neki su snimili obaranje drona i oblak dima.

Dronovi su ciljali neke od najprestižnijih moskovskih četvrti, uključujući rezidencije ruskog predsjednika Vladimira Putina i elite. Kasnije je bio u Kremlju i primio brifing o napadu, rekao je glasnogovornik.

Putin je kasnije rekao da je najveći ukrajinski napad bespilotnim letjelicama na Moskvu bio pokušaj da se zastraši i isprovocira Rusija te da će protivzračna odbrana oko prijestolnice biti ojačana.

Civilne ciljeve u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima od najranijih dana rata više puta su gađale ruske bespilotne letjelice i projektili.

Ali utorak je bio tek drugi put da se Moskva našla pod direktnim napadom.

U Washingtonu je Bijela kuća rekla da još uvijek prikuplja informacije o izvještajima o napadima bespilotnih letjelica na Moskvu.

"Ne podržavamo napade unutar Rusije. To je to. Tačka", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre na brifingu. Washington je glavni dobavljač oružja Ukrajini pod uvjetom da ga koristi za svoju odbranu i ponovno preuzimanje ukrajinskog teritorija koji su okupirale ruske snage.

Ruski zastupnik Maxim Ivanov nazvao je to najozbiljnijim napadom na Moskvu od invazije nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu, rekavši da nijedan Rus sada ne može izbjeći "novu stvarnost".

Ruska državna televizija tiho je pratila napade, a mnogi Moskovljani su ih odbacili. Olga, koja je rekla da živi u blizini mjesta sudara dronova u ulici Profsoyuznaya, nazvala je udare "logičnim, očekivanim... što smo drugo čekali?"

U međuvremenu je Rusija stavila najviše ukrajinske generale na "popis traženih osoba", objavila je novinska agencija RIA.